Het leven van bijna iedereen verandert ingrijpend door het coronavirus, maar wat doet dat met ons eetpatroon? Dat hangt maar net van je situatie af.
Thuiswerken, aangepaste werkschema's of een werkplek die er totaal anders uit ziet: het coronavirus verandert het dagritme van heel veel Nederlanders. Het Voedingscentrum besloot daarom te onderzoeken wat dit doet met onze eetgewoontes.
Van de 1030 Nederlanders van 18 jaar en ouder die hebben meegedaan aan het onderzoek, gaf 83 procent aan dat zij niet anders zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden.
Deze mensen zeggen even veel te eten en merken geen verschil in het kiezen voor gezond of ongezond eten. Volgens het Voedingscentrum is een voedingspatroon iets dat er door de jaren heen in slijt, en wijken mensen daar niet vaak vanaf. Zelfs niet in deze roerige tijd.

Toch is er ook wel wat verandering: 10 procent van de ondervraagden zegt gezonder te zijn gaan eten, en 7 procent is ongezonder gaan eten. 22 procent is meer gaan snoepen en snacken en 11 procent meer alcohol gaan drinken.
Verschilt per persoon
Voedingspsycholoog Diana van Dijken, die niet bij het onderzoek betrokken is, zegt dat het heel erg per persoon verschilt hoe groot de impact van het coronavirus op iemands leven is. En daarmee dus ook wat het doet met je voedingspatroon. "De een probeert te balanceren met kinderen thuis, de ander checkt gewoon 's ochtends in op het werk en gaat aan de slag."
Daarnaast vraagt ze zich af of mensen echt zo weinig veranderen in hun eetpatroon als ze zelf aangeven. "Er zullen veel mensen zeggen dat er helemaal niet veel is veranderd omdat ze hetzelfde patroon hebben in lunch, ontbijt en avondeten. Maar tussendoor zijn ze misschien veel meer gaan snoepen."
Waarom het coronavirus niet verdwijnt in de zomer
Toch is het volgens Van Dijken lang niet altijd erg als je iets ongezonder leeft in deze tijd. De belangrijkste vraag die je jezelf altijd moet stellen is of jij het zelf een probleem vindt. "Iets is pas een probleem als jij het als een probleem ervaart", zegt ze. "Als je nu een chocoladekoekje in plaats van een appel neemt en dat niet erg vindt, prima."
Mocht je het wel als een probleem zien dat je ongezonder eet in deze tijd, dan is de volgende vraag: waar gaat het mis? "Als het komt doordat je ritme verstoord is, dan is het een inkopper: breng meer regelmaat aan in je dag", zegt Van Dijken. "Als het is omdat je je verveelt, kun je kijken wat je daaraan kunt veranderen. Dan hoef je echt niet meteen iets nuttigs te gaan doen, ga juist voor iets waar je gewoon blij van wordt."

Troost of beloning
Dan zijn er ook nog mensen die eten als troost of beloning gebruiken, zeker in deze tijd. Als dat zo is, kun je volgens Van Dijken het beste kijken wat eten je precies oplevert. "Een stukje chocolade helpt dan misschien een kwartier, maar er is natuurlijk een andere reden waarom je niet lekker in je vel zit."
"Uiteindelijk is de belangrijkste vraag, wat geeft jou het gevoel dat je anders zou moeten eten?", zegt Van Dijken. "Als je niet weet wat er mis gaat, dan is het ook moeilijk om aan te pakken."