Coronamaatregelen versoepeld

Vanaf 1 juni mondkapjes in openbaar vervoer

06 mei 2020 16:09 Aangepast: 06 mei 2020 18:48
Het zijn barre tijden voor de NS. Beeld © ANP

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer de normale dienstregeling rijden. Alle reizigers moeten dan in de trein, bus of tram een niet-medisch mondkapjes dragen. Dat hoeft niet als je staat te wachten op een perron. Of dit een dringend advies wordt of een verplichting, is nog niet duidelijk. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

De ov-bedrijven drongen al aan op zo'n mondkapjesplicht omdat in de bus, tram, metro of trein het ondoenlijk is om anderhalve meter afstand te houden. Reizigers moeten wel een mondkapje gaan dragen. Sjaals en andere mondbedekkingen zijn niet genoeg. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor hun mondkapjes.

Normale dienstregeling per 1 juni

Vanaf 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Sinds 16 maart rijdt er veel minder openbaar vervoer in Nederland. Het is in principe alleen bedoeld voor mensen met vitale beroepen, zoals zorgmedewerkers, of mensen die een noodzakelijke reis moeten maken een geen gebruik kunnen maken van een anders vervoermiddel. Het OV-personeel kan zich ook laten testen als ze coronaklachten hebben. 

Omdat het aantal coronabesmettingen verder afneemt, gaat het kabinet nu een aantal beperkingen versoepelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helpt het als iedereen een mondkapje zou dragen?

Vier stappen uit de lockdown

Het kabinet heeft een stappenplan opgesteld hoe het land uit de intelligente lockdown moet komen. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Dat zal gaan in vier stappen. Elke keer wordt een week van tevoren besloten of de versoepeling doorgaat, op basis van het OMT-advies.

Lees daar hier meer over.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet versoepelt coronamaatregelen: Nederland gaat per maand verder open

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore