Volgende week IJsheiligen

Moest jij ook krabben? Het heeft vannacht gevroren

06 mei 2020 11:57 Aangepast: 06 mei 2020 12:00
Rijp aan de takken na nachtvorst (archieffoto). Beeld © ANP

In het noordoosten van ons land heeft het vannacht licht gevroren. "Er moesten wat ruiten gekrabd worden, maar het was niet heel speciaal", zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. "Dit heeft alles te maken met IJsheiligen."

IJsheiligen is de periode van 11 tot en met 14 mei en markeert de overgang van koud voorjaarsweer met kans op nachtvorst, naar meer zomers getint lenteweer. Over het algemeen wordt aangenomen dat er na deze dagen geen nachtvorst meer voorkomt. 

Planten

Dat je vorstgevoelige planten pas na IJsheiligen buiten mag zetten, is één van de bekendste tuinweetjes. Vorst kan namelijk gevaarlijk zijn voor de jonge plantjes. Daarom worden vooral moestuinen pas na half mei beplant. Na IJsheiligen dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geniet nog even van de zon, vanaf dit weekend wordt het een stuk kouder

Maar nachtvorst is in deze tijd dus niet bijzonder? "Nee, in mei komt gemiddeld drie keer nachtvorst voor", legt Dorrestein uit. Sinds 1901 klopt het in 92 procent van de jaren dat in De Bilt geen vorst na 14 mei optreedt. De laatste vorstdag van het voorjaar ooit in De Bilt was op 28 mei 1961. 

Temperaturen

Tijdens de lente is er vaak een groot verschil tussen de nacht- en de dagtemperatuur. 's Nachts kan het vriezen en overdag kan de temperatuur tot zomerse waarden oplopen.

Ook vanmorgen ging de temperatuur na zonsopkomst weer rap omhoog. Vannacht vroor het op het koudste moment 1,4 graden, vandaag zal de temperatuur stijgen naar 12 graden op de Wadden en 18 graden in Limburg. Komende nacht is er in het noordoosten weer kans op lichte nachtvorst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al 1000 jaar IJsheiligen

Dorrestein: "Deze week neemt de bewolking langzaam toe. Vandaag tot en met zaterdag is het overwegend zonnig. Vrijdag en zaterdag kan het zelfs zomers warm worden met maxima van 25 graden. Maar vanaf zaterdag neemt de kans op een lichte bui toe." 

Duikvlucht

"Zondag trekt de noordenwind aan en maakt de temperatuur een duikvlucht naar 13 graden. Richting maandag laat de zon zich nog wel zien, maar ook dan kan nog een kleine bui vallen. In de loop van volgende week zal de temperatuur wel weer oplopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorst na een zachte winter? Dit zijn de gevolgen voor je tuin

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore