Ga naar de inhoud
Kinderdagverblijven weer open

Eenkennige baby's na 2 maanden thuis: 'Dat wordt wat, volgende week, op de opvang'

Archieffoto Beeld © Getty

Van twee maanden thuisblijven bij papa en mama kunnen baby's en dreumesen behoorlijk eenkennig worden. Hoe zal dat gaan als ze op 11 mei weer naar de opvang mogen? "Ik denk dat ze de hele boel bij elkaar gaat krijsen."

Zodra opa of oma bij Judiths vijf maanden oude dochtertje in de buurt komt, begint het kindje te schreeuwen. "Bij mij is ze meteen stil, maar zodra ze andere gezichten dan die van mij of haar vader ziet, is het huilen en klampt ze zich vast aan ons. Alsof andere mensen monsters zijn."

En de fles drinken als iemand anders die geeft? Nee hoor. Dat vertikt ze. Judiths conclusie: die twee maanden thuiszitten hebben haar dochter nogal eenkennig gemaakt.

Bang voor opa en oma

Ook Lotte merkt het bij haar halfjaar oude zoontje. Hij duikt in haar armen als ze opa en oma op een afstandje zien. "En hij gaat huilen als hij denkt dat je weggaat en hij bij opa of oma achterblijft."

Hoe dat moet, straks, op de opvang? Het zal wennen zijn, denkt Lotte, als ze haar kind daar weer moet achterlaten. "Gelukkig zal ik er niet bij zijn als hij huilend in het bedje ligt omdat hij er niet kan slapen."

Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: basisscholen op 11 mei open, meeste andere maatregelen met drie weken verlengd

Kinderpsycholoog Tischa Neve, die veel bij kinderdagverblijven komt, zegt dat kleine kinderen inderdaad eenkenniger kunnen worden van deze weken thuisquarantaine. "Vooral de baby's vanaf zes maanden, tot ruim een jaar oud. In die periode zijn ze sowieso eenkenniger en gevoelig voor verlatingsangst. Een baby leert dan vreemden van bekenden te onderscheiden. En hij maakt een mentale sprong waardoor hij 'afstand' gaat ervaren. Hij begrijpt dan dat papa of mama weg is, maar snapt nog niet dat die ook weer terug kunnen komen."

Die eenkennigheid wordt vanzelf minder als er opa's of oma's komen oppassen, of als de kindjes naar de opvang gaan en ze wennen aan de stemmen en gezichten van de medewerkers van het kinderdagverblijf.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Eenkennige kindjes

Maar nu de kinderdagverblijven gesloten waren en opa's en oma's niet bezocht worden omdat ze vaak in de risicogroep vallen, zitten er volgens Neve waarschijnlijk 'heel wat eenkennige kindjes thuis'.  

Of dat thuiszitten schadelijk is voor de ontwikkeling van baby's en dreumesen, betwijfelt Neve. "Je kunt het nooit met zekerheid zeggen, want we hebben nog nooit eerder in deze situatie gezeten. Maar kinderen zijn flexibel, ze zijn goed verzorgd, hebben genoeg liefde en aandacht gehad."

Wel kan het op de opvang 'wat lastiger' worden. "Ik verwacht wel dat er een boel huilende baby's zijn, de eerste paar dagen of weken. Meer dan normaal."

Kinderdagverblijven
Lees ook:
Kinderdagverblijven organiseren razendsnel 24-uurs noodopvang voor kinderen vitaal personeel

Rekening houden

Bij verschillende kinderopganglocaties  houden ze daar rekening mee. "Het is niet zo dat ik mijn hart vasthoud, maar ik ben wel heel benieuwd hoe het gaat lopen", zegt Debbie Corinaldi, vestigingsmanager van Kindergarden in Leidsche Rijn.

"We hebben wel vaker een instroom van meerdere baby's, dus we zijn best ervaren met kinderen die moeten wennen. En we zijn het geluid van huilende baby's natuurlijk wel gewend. Dus wij zijn niet snel van ons stuk te krijgen. Maar toch weten we dat het wat anders zal zijn dan normaal."

Tips van de kinderpsycholoog

  • Ouders zouden volgens Neve kunnen overwegen om hun kind in het begin toch iets vaker naar het kinderdagverblijf te doen, om sneller te wennen.  
  • Ook kunnen ze zelf oefenen. "Als baby'tjes nu de hele dag door hun ouders gedragen worden, of bij papa en mama mogen slapen, dan zal de stap naar een bedje op de kinderopvang heel groot zijn. Want de leidsters kunnen dat niet de hele dag doen."
  • Een andere optie: het ritme proberen aan te houden dat op het kinderdagverblijf wordt gehanteerd. "Dat voelt ook vertrouwd voor een kind", zegt kinderpsycholoog Neve. Bovendien kan het ook goed zijn voor je kindje om nu, tijdens deze thuis-zit-weken, te videobellen met opa en oma en om toch ook veel buiten te komen. "Tuurlijk moet je dan wel anderhalve meter afstand houden, maar dat je kind andere gezichten ziet, kan al helpen."
  • En het spelletje kiekeboe is ook 'een goeie om te doen'. "Het klinkt heel kinderachtig, is het ook, maar zo leert je kind wel dat je weg kan gaan, en ook weer terugkomt."

Over de allerkleinsten maakt Corinaldi zich het minste zorgen. Maar met name kinderen van 7, 8 maanden oud, die kunnen het wel even lastig krijgen, vermoedt ze. "Ik denk niet dat ze na twee maanden onze gezichten nog herkennen."

Zwaai-filmpjes

De medewerkers van de opvang hebben daarom alvast wat 'zwaai-filmpjes' opgenomen, waarin hun gezichten en hun stemmen te zien zijn. "We hebben ook een lijst met liedjes naar de ouders gestuurd die we hier veel luisteren, en hebben gevraagd aan ouders of ze die ook thuis met hun kind willen draaien."

Ook heeft Corinaldi tegen haar team gezegd dat ze de tijd en de ruimte gaan nemen voor deze 'wen-fase'. "We gaan geen nieuwe activiteiten doen, eerst rustig de tijd nemen om weer hier te zijn met z'n allen. Ik heb mijn hele agenda ook leeggehaald, en ben zelf ook alleen maar op de groep, zodat ik de leidsters kan ondersteunen." 

Premier Rutte langs bij kinderopvang

01:38
'Heel Nederland achter jullie'

"Je moet er echt even doorheen", zegt kinderpsycholoog Neve. "Het ene kind zal het moeilijker vinden dan het andere." Vooral kinderen die doorgaans maar één dag per week naar de opvang worden gebracht, kunnen het lastig krijgen, verwacht Neve.

Corinaldi denkt ook dat het veel te maken heeft met hoe de ouders erin staan. "Ik kan me voorstellen dat het lastig is om na twee maanden je kind weer naar de opvang te brengen. Dat is ook voor vader of moeder wennen. Maar een kind voelt die spanning ook."

'Spreek het uit'

Als ouders ergens onzeker over zijn of over twijfelen, kunnen ze dat prima uitspreken naar de leiding toe. "Dan haal je die spanning uit de lucht", zegt Corinaldi. 

Moeder Lotte voelt die stress niet zo heel erg. "Ik maak me geen zorgen, en bovendien kan ik toch niets doen", zegt ze. "Zolang ik het niet hoor of zie, moet ik het loslaten." Ook zij zegt: "Hij zal er even doorheen moeten."

Bron: RTL Nieuws