Miljoenen exemplaren

'Nederlands bedrijf verkocht onbetrouwbare immuniteitstests'

06 mei 2020 05:10 Aangepast: 06 mei 2020 07:29
Archiefbeeld van coronatesten. Beeld © Ramon van Flymen

Een Nederlands bedrijf verkocht anderhalf miljoen onbetrouwbare immuniteitstests. De handelaar schreef dat de tests in Nederland waren gemaakt, terwijl ze uit China kwamen en beloofde 'zeer accurate' testresultaten binnen tien minuten. Daar blijkt weinig van waar.

Dat schrijft dagblad Trouw op basis van onderzoeksplatform Investico en journalistencollectief OCGRP.  Het gaat om het Nederlandse biotechnologiebedrijf Inzek, dat handelt in medische producten. Het bedrijf zou ruim anderhalf miljoen immuniteitstests hebben verkocht die onbetrouwbaar zijn.

Antilichamen opgebouwd

Met de test kan gekeken worden of een patiënt antilichamen heeft. Zo wordt duidelijk of iemand corona heeft gehad en dus - naar alle waarschijnlijkheid - immuun is. Volgens het Outbreak Management Team zijn dat soort tests nog niet betrouwbaar. Toch is de test opgekocht door overheden en ziekenhuizen in Spanje, Rusland, Servië en het Afrikaanse Benin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Testen of je het coronavirus al hebt gehad? 'Zo eenvoudig is het helaas niet'

Ook in Nederland zijn de tests in omloop. Ongeveer vijftien ziekenhuizen en laboratoria en honderd apotheken zouden de tests hebben gekocht. Waar de ziekenhuizen de tests voor gebruiken, is niet duidelijk.

Uiterst onbetrouwbaar

Uit twee onafhankelijke onderzoeken blijkt dat de 'zeer accurate' testresultaten die Inzek belooft, juist uiterst onbetrouwbaar zijn. "De uitkomst ervan zou net zo betrouwbaar zijn als een willekeurige gok", schrijft Trouw.

"Onbetrouwbare tests vormen een groot gevaar voor de volksgezondheid", vertelt onderzoeker Marien de Jonge van het Radboudumc aan de krant.

Ook zou op de website van Inzek hebben gestaan dat de tests 'Dutch-made' zijn. In werkelijkheid zijn ze in China gefabriceerd. Volgens Trouw ontkent het bedrijf dat, maar is de advertentie na vragen van de krant wel van de website verdwenen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse wetenschappers claimen vondst antilichaam tegen corona

Volgens De Jonge geeft een verkeerde testuitslag mensen een 'onterecht gevoel van veiligheid', waardoor zij de straat weer op gaan.

Via tussenpersonen

De tests kunnen in Nederland ongecontroleerd de markt op, omdat het bedrijf slechts levert aan zorgprofessionals. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd controleert enkel en alleen tests die aan particulieren worden verkocht. Toch is de test via tussenpersonen verkrijgbaar voor particulieren.

De eigenaar van Inzek, Zeki Hamid, ontkent de aantijgingen. "Ik heb begrepen dat mijn product meer dan 90 procent betrouwbaar is", vertelt hij aan Trouw.

Laboratoria steeds drukker door coronatests: 'We passen ons elke dag aan'

Het is een drukte van jewelste bij laboratoria die coronatests uitvoeren. Helemaal nu een grotere groep zorgmedewerkers en kwetsbaren getest gaat worden bij klachten. De testcapaciteit moet uiteindelijk naar 29.000 per dag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore