Tuimelaar

Dolfijn Zafar zwemt rond in IJmuiden: 'Laat hem met rust'

05 mei 2020 13:32 Aangepast: 05 mei 2020 13:41
Dolfijn Zafar bleef hangen bij het schip. Beeld © ANP

Stichting SOS Dolfijn en de politie roepen op de dolfijn Zafar met rust te laten. Het dier werd afgelopen zondag vanuit de haven van Amsterdam naar buiten de sluizen geloodst. De tuimelaar zwemt sindsdien rond in de buurt van de haven van IJmuiden, wat tot veel bezoek leidt van nieuwsgierigen.

Vanmorgen was het rond de haven in IJmuiden behoorlijk druk. "Tientallen mensen komen kijken en foto's maken", zegt woordvoerster Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Zafar is buitengaats en kan gewoon naar open zee zwemmen, maar kennelijk zoekt het dier contact met schepen."

Krachtige kaken en scherpe tanden

Van den Berg waarschuwt het publiek ervoor dat de tuimelaar ondanks zijn vriendelijk voorkomen een wild dier is met krachtige kaken, scherpe tanden en een krachtige staart.

"Er zijn bijtincidenten bekend." De politie vraagt mensen eveneens weg te blijven en wijst daarbij ook op de corona-richtlijnen.

'Amsterdamse' dolfijn weer vrij na flinke operatie

Mensen die in de Amsterdamse haven nog snel een glimp van de nieuwsgierige dolfijn willen opvangen hebben pech. Het dier werd zondagmiddag uit voorzorg weer naar de Noordzee begeleid. Een klus die flink wat tijd en geduld vergde.

De tuimelaar kwam via de sluizen van IJmuiden zaterdag in de haven van Amsterdam terecht. Een dag later slaagden medewerkers van SOS Dolfijn erin om hem naar de Noordzee terug te brengen. 

Zeilend vrachtschip

Hij was meegekomen met een zeilend vrachtschip vanuit Frankrijk. Het dier zwom drie dagen naast het schip en ging mee door de sluizen naar Amsterdam.

Zafar is een alleen levende dolfijn die normaal voor de kust van het Franse Bretagne verblijft. Tuimelaars zijn sociale dolfijnen die leven in zout zeewater.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore