Ga naar de inhoud
Voorstel ligt op tafel

Kabinet overweegt terrassen te openen op 1 juni

Nu zijn de terrassen nog leeg, maar vanaf 1 juni gaat dat veranderen. Beeld © ANP

Het kabinet overweegt cafés en restaurants vanaf 1 juni weer hun buitenterrassen te laten openen. Dat voorstel ligt op tafel en neemt het kabinet naar verwachting morgen over om geleidelijk de lockdown terug te draaien. Dat melden ingewijden aan het ANP.

Het kabinet praat deze week ook over een mogelijke verplichting voor reizigers om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Ook wordt nagedacht over de heropening van kapperszaken begin volgende week. Buitenterrassen van horeca zouden dus op 1 juni weer open kunnen gaan, melden ingewijden aan het ANP. 

Mondkapjes in ov

Treinen, bussen en metro's blijven vooralsnog wel bestemd voor noodzakelijke ritten, zoals voor mensen met een vitaal beroep. Omdat het niet zeker is of iedereen de gewenste anderhalve meter afstand kan houden, zouden reizigers mondkapjes moeten of kunnen dragen om het risico van besmetting met het coronavirus in te perken. 

Meeste
Lees ook:
Meeste basisscholen gaan hele dagen open

Kappers

Het is nog niet duidelijk welke voorwaarden worden gekoppeld aan de herstart van contactberoepen zoals kappers. De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) vergaderde gisteren over zijn adviezen aan het kabinet.

Morgen neemt het ministeriële crisisberaad besluiten over de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Het kabinet kijkt dan ook nog naar de precieze data waarop de aangepaste maatregelen ingaan.

Nieuwe fase

Het motto van het kabinet om thuis te blijven, verandert ook in de nieuwe fase. Straks wordt mensen op het hart gedrukt afstand te houden, of drukke plekken te vermijden.

De meeste coronamaatregelen liepen door tot 20 mei en 1 juni. Het verbod op evenementen was al verlengd tot 1 september. De basisscholen en kinderopvang openen hun deuren komende maandag, 11 mei. Kinderen mogen al sinds vorige week weer samen buiten sporten.

1,5 meter afstand onmogelijk voor Café Nol: 'Dan maar 5 klanten'

01:48
1,5 meter afstand onmogelijk voor Café Nol: 'Dan maar 5 klanten'