Ga naar de inhoud
Historische toespraak

Familie Jules Schelvis verrast door toespraak koning: 'Prachtig eerbetoon'

Sobibor overlevende Jules Schelvis in 2014. (archieffoto) Beeld © ANP

De familie van Jules Schelvis die tijdens de Dodenherdenking door koning Willem-Alexander werd geciteerd in diens toespraak is blij verrast en geroerd vanwege dit 'prachtige eerbetoon'. Dat meldt Hart van Nederland.

De koning zei in zijn toespraak: "Er is één getuigenis die ik nooit zal vergeten. Het was hier in Amsterdam, in de Westerkerk, bijna zes jaar geleden. Een kleine man met heldere ogen - fier rechtop met zijn 93 jaar - vertelde ons het verhaal van zijn reis naar Sobibor, in juni 1943. Zijn naam was Jules Schelvis."

Geroerd

Willem-Alexander citeerde vervolgens uit een gesprek met Schelvis. De Amsterdammer vertelde de koning onder andere over ingenomen vrijheden, razzia's en over zijn vrouw Rachel die hij kwijtraakte en nooit meer terugzag.

Jules' dochter Marianne Schelvis was geroerd. "Ik vond het heel mooi, een prachtig eerbetoon aan mijn vader." Ze was er niet van op de hoogte dat de koning Jules zou noemen in zijn toespraak. "Blijkbaar heeft het gesprek indertijd veel indruk gemaakt op de koning", aldus Marianne tegen Hart van Nederland.
 

Kijk hier de hele toespraak terug van de koning

06:47
Kijk hier de hele toespraak van de koning tijdens de Nationale Dodenherdenking terrug.

Concentratiekampen

Jules Schelvis overleed op 3 april 2016 op 95-jarige leeftijd. Hij was van Joodse komaf en overleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog zeven concentratie- en vernietigingskampen. Later werd hij deskundige op het gebied van de Holocaust.

Koning
Lees ook:
Koning kritisch over rol Wilhelmina in krachtige en indrukwekkende toespraak