Ga naar de inhoud
'Elk woord was raak'

Koning kritisch over rol Wilhelmina in krachtige en indrukwekkende toespraak

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima op de Dam. Beeld © ANP

Veel lof voor de historische speech van koning Willem-Alexander tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. "Elk woord was raak. Het was zeer indrukwekkend", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus. Opmerkelijk waren de woorden die de koning wijdde aan de rol van zijn overgrootmoeder Wilhelmina tijdens de oorlog.

Omdat het precies 75 jaar geleden is sinds de bevrijding, gaf de koning een historische speech op een bijna lege Dam. Het was de eerste keer dat een staatshoofd een toespraak gaf tijdens de Nationale Dodenherdenking.

'Mooi en sterk begin'

Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus vond de toespraak indrukwekkend. "Misschien wel zijn beste toespraak ooit. Elk woord was raak. De koning maakte met heldere stem duidelijk dat het herdenken van de doden belangrijk is, of dat nu op de Dam is of thuis. Zijn boodschap was krachtig."

"Het begin van de toespraak was meteen mooi en sterk", vindt Paulus. "De koning legde op een natuurlijk manier de combinatie tussen de oorlogstijd en de huidige tijd waarin we ook een deel van onze vrijheid moeten opgeven. De verbinding werd heel natuurlijk door hem gelegd."

Bekijk hier de hele toespraak terug van de koning

06:47
Bekijk hier de hele toespraak terug die de koning uitsprak tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam.

Open over de rol van Wilhelmina

Volgens Paulus was de koning opvallend open en kritisch over de rol van Wilhelmina. De koning zei over zijn overgrootmoeder: "Mensen voelden zich in de steek gelaten. Onvoldoende gehoord. Ook vanuit Londen, door mijn overgrootmoeder toch standvastig en fel in haar verzet. Het is iets dat me niet meer loslaat."

Die kritiek is opvallend, zegt Paulus. "Niet eerder liet een lid van de koninklijke familie zich zo expliciet uit over de rol van Wilhelmina."

Volgens Paulus bleek verder dat de koning duidelijk inspiratie had opgedaan tijdens zijn bezoek aan Auschwitz, eerder dit jaar. De koning was daar op 27 januari toen het kamp 75 jaar geleden bevrijd werd.

Koning
Lees ook:
Koning Willem-Alexander maakt indruk met historische speech

Sterke uitstraling

Paulus zag verder een buitengewoon sterke koning tijdens de toespraak. "Hij twijfelde geen moment. De uitstraling van de koning was sterk en krachtig. Met zijn handen zette hij zijn woorden op het juiste moment kracht bij. Ik hoorde geen enkele verspreking. De beste toespraak die ik ooit van de koning heb gezien."

Dat die woorden klonken op een bijna lege Dam was volgens Paulus een heel vreemde gewaarwording. "Het was heel surrealistisch. Niemand werd toegelaten op de Dam. Iedereen hield zich er gelukkig aan. Normaal is de herdenking zo krachtig omdat er zoveel mensen bij elkaar zijn om samen te herdenken. Nu was het op een vreemde manier door die leegte, ook weer heel mooi."