Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Hoe effectief zijn de kuch- of spatschermen eigenlijk?

Veel winkels, kantoren, voertuigen en supermarkten maken al gebruik van de zogenoemde kuch- of spatschermen. Platen van plexiglas die als bescherming tegen het coronavirus dienen. Maar hoe effectief zijn die schermen eigenlijk?

Dat vragen Gemma en Lotte zich af.

'Goede barrière'

De kunststofschermen, meestal gemaakt van plexiglas, zijn er in de eerste plaats op gericht om mensen te beschermen. Tegen elkaar. Het voorkomt dat vochtdruppels van de ene persoon op het lichaam of in het gezicht van de ander komen. En dat is handig in situaties waar mensen noodgedwongen dicht bij elkaar staan.

Zoals bij de kassa, de buschauffeur, op kantoor of in de taxi.

"We denken dat het een goede barrière vormt", zegt een woordvoerder van het RIVM. "Het is eigenlijk een grote variant van een medisch spatmasker."

Loop
Lees ook:
Loop je ook risico in de rij voor de winkel, bijvoorbeeld door de wind?

Omdat de spatschermen pas anderhalve maand gebruikt worden, is er nog geen uitvoerig onderzoek gedaan naar hoe effectief de bescherming tegen het virus is. 

"De afstand voor druppels wordt veel groter door zo'n scherm, want de directe lijn tussen twee personen is door het scherm doorbroken."

'Nóg drukker, niet normaal'

Toen in maart de eerste supermarkten het plexiglas voor de kassa's gebruikten, ging het hard met de vraag naar spatschermen. Want veel bedrijven, vervoerders, verzorgingshuizen en horeca-ondernemingen willen plexiglas. Kunststofproducenten kunnen het amper bijbenen.

"De telefoon staat al sinds begin april roodgloeiend. Het is nu eigenlijk nóg drukker, niet normaal", vertelt directeur Arnoud Vos van Vos Kunststoffen.

Volgens de Brabantse kunststofproducent is de afmeting van het scherm het belangrijkste voor de veiligheid. Hoe groter en passender het scherm, hoe groter de kans dat het cruciale eerste contact met het virus vermeden kan worden. "Maar ik zeg er altijd bij: er is nog steeds een kans. Een scherm geeft geen garanties."

'Volledig afsluiten'

Vos heeft inmiddels veel verschillende soorten klanten gesproken. Voor welke bedrijven werkt een spatscherm het best? En wat is het beste materiaal?

"Voor optimale bescherming moet je een bepaalde ruimte volledig kunnen afsluiten", vervolgt de directeur. "In het openbaar vervoer is dat het best mogelijk. Een kassa kan je ook behoorlijk afsluiten. Maar in de horeca is dat een grotere uitdaging. Want restaurants en bars willen graag ruimte en overzicht. Hoe doe je dat met allerlei schermen?"

Cubicles,
Lees ook:
Cubicles, plexiglas of een lopende band? Horeca zoekt oplossing voor 1,5 metereconomie

Veruit de meeste schermen tegen het coronavirus zijn van plexiglas (acrylaat). Een minder populair materiaalsoort is het stevigere polycarbonaat, wat je bijvoorbeeld terugvindt in veiligheidsbrillen en helmen.

Duurder en minder voorraad

"Mijn persoonlijke voorkeur voor spatschermen zijn van polycarbonaat", zegt Vos. "Je kan er met een hamer op slaan zonder dat het kapot gaat, het is brandvertragend en makkelijker te bewerken." Het nadeel is dat het materiaal duurder en minder op voorraad is dan plexiglas.

"Daarom vragen de meeste klanten ook naar plexiglas. Voordeel van dat materiaal is dat het een betere UV-bescherming heeft en daardoor meer toepassingen voor buiten heeft. Zoals op het terras." 

Het RIVM stelt dat het niet uitmaakt of het spatscherm van plexiglas of polycarbonaat is. Zolang het maar geen vocht doorlaat.