75-jarig jubileum

Dit kun je wél doen op Bevrijdingsdag 2020 vanuit je huis

05 mei 2020 06:36
Minister-president Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur in Almere. Beeld © ANP

Geen Bevrijdingsfestivals, geen 5 meiconcert en geen publieke ontsteking van het Bevrijdingsvuur. Ook Bevrijdingsdag 2020, de 75ste editie sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog, is door de coronacrisis gestript van de meest iconische evenementen. RTL Nieuws zet de gebeurtenissen onder elkaar die nog wél kunnen worden beleefd. Vanuit de huiskamer.

00.00 uur

Traditiegetrouw wordt het Bevrijdingsvuur om middernacht in Wageningen aangestoken. Het vuur wordt vanuit daar naar andere steden in Nederland gebracht, waar Bevrijdingsfestivals plaatsvinden. 

Ook dit jaar zal het Bevrijdingsvuur op het 5 Mei Plein in Wageningen beginnen. Het grote verschil is dat op hetzelfde moment de commissarissen van de Koning het vuur in de overige steden zullen ontsteken. Overal in Nederland brandt het Bevrijdingsvuur dus vanaf middernacht, en zullen er geen publieke ceremonies zijn.

06.01 uur

Zonsopkomst. Dat betekent dat de vlag opgehangen mag worden. In tegenstelling tot dodenherdenking, is de vlaginstructie voor 5 mei niet aangepast. Daarom mag de Nederlandse vlag, zónder wimpel, overal, tot zonsondergang in de top van de stok, wapperen. 

Heb je geen vlag thuis? Dan kun je de 'Ik herdenk-poster' downloaden via deze link, en achter je raam plakken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Anders dan anders: de vlag mag nu al halfstok

07.00

Voor de vroege vogels zijn er 's ochtends vroeg al speciale radio-uitzendingen te beluisteren op verschillende kanalen. Om 07.00 start Radio 4 namelijk met het Virtueel Bevrijdingskoor. Zo'n 300 deelnemers hebben vanuit huis een opname ingestuurd, die door de radiozender en KRO-NCRV zijn samengevoegd tot een groot koor. Het resultaat is tijdens De Ochtend van Vier te horen en te zien via nporadio4.nl/zingmee.

08.00

Een uurtje daarna begint op Radio 2 De Vrije 100, een lijst met de honderd vrolijkste nummers ooit gemaakt. Dit programma zal tot het einde van de middag duren.

Radio 3FM draait de hele dag zogenoemde 'vrijheidstracks'. Luisteraars kunnen het nummer dat voor hen het gevoel van vrijheid geeft insturen. Radiostation FunX spreekt met jongeren die opa’s en oma's hebben die de oorlog meemaakte. Ook wordt er een opname herhaald waarin Ronnie Flex zijn oma interviewt over de oorlog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona gooit roet in het eten voor Bevrijdingsfestivals

Ambassadeurs van de vrijheid 

Ieder jaar worden er een aantal Ambassadeurs van de Vrijheid verkozen. Dit jaar zijn dat Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam. Deze artiesten treden normaliter op meerdere Bevrijdingsfestivals op.

Aangezien alle optredens zijn afgelast, hebben de ambassadeurs in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei korte documentaires over hen gemaakt. Hierin spreken zij met hun opa's en oma's, en andere oorlogsoverlevenden. 

Daarnaast heeft het Nationaal Comité op haar website 75 verhalen gebundeld over wat vrijheid voor 75 verschillende Nederlanders betekent. De verhalen worden verteld door personen in de leeftijd van 0 tot en met 75: van iedere leeftijd komt één iemand aan het woord.

16.55 uur

Op initiatief van Claudia de Breij wordt op dit tijdstip massaal het lied 'Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder' van Ramses Shaffy door heel Nederland afgespeeld. Alle Nederlandse radiozenders zijn uitgenodigd om het lied op exact dat tijdstip uit te zenden.

Roxeanne Hazes heeft op verzoek van het Nationaal Comité een eigen versie van het nummer gemaakt. Ook zijn alle klokkenspelers van Nederlandse kerken gevraagd om het nummer te spelen. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-vereniging meldt dat de beiaardiers van onder meer de Martinitoren in Groningen, de Peperbus in Zwolle en de St. Bavokerk in Haarlem het nummer ten gehore gaan brengen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zingactie Claudia de Breij krijgt massaal steun

Oproep: zing jij vanmiddag mee?

Zing jij vanmiddag om 16.55 ook mee met ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy? Maak een video hoe jij samen met je gezin, koor of buren meedoet en stuur ons een privéberichtje via onze Facebookpagina.

19.00 uur

Niet vanaf het podium, maar vanaf een grote jacht zal dj Martin Garrix een speciale show van één uur draaien. De boot vaart over Nederlandse wateren, de precieze locatie is onduidelijk. 

De show zal via het YouTube-kanaal van de artiest te bekijken zijn.

20.30 uur

Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert in het Amsterdamse Carré Theater zendt de NOS een uitzending vanuit de foyer van het theater. Onder andere artiesten Simone Kleinsma en Roel van Velzen, begeleid door het Metropole Orkest, zijn onderdeel van het concert.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore