Rond Deventer

Politie pakt 24 verdachten op van WhatsApp-fraude

04 mei 2020 11:12 Aangepast: 04 mei 2020 15:39
Beeld © ANP

De politie heeft de afgelopen twee weken in en rond Deventer 24 personen aangehouden die worden verdacht van fraude via WhatsApp. Bij deze 'vriend-in-noodfraude' werd in totaal zo'n 75.000 euro van de slachtoffers afhandig gemaakt.

De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud. Een deel van hen - zogenoemde geldezels - stelde tegen een vergoeding zijn bankrekening beschikbaar aan criminelen voor frauduleuze transacties.

Snel geld nodig

Anderen deden zich voor als familieleden of vrienden van hun slachtoffers. Zij deden alsof zij een nieuw telefoonnummer hadden en vroegen hun slachtoffers een - soms zeer groot - bedrag op een bankrekening te storten omdat ze zogenaamd snel geld nodig hadden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Politie: 'Die geldezels zijn dom bezig'

Het rekeningnummer was in werkelijkheid van de geldezel. De verdachten die zijn aangehouden zijn na verhoor weer vrijgelaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Word geen geldezel!

Eén op de tien jongeren zou zich willen lenen om geldezel te zijn. Dat lijkt misschien aanlokkelijk, maar kan grote consequenties hebben voor de jongeren die daaraan meewerken.

Een paar voorbeelden

Op Twitter delen veel mensen de laatste tijd screenshots van de WhatsApp-fraude, vooral om anderen te waarschuwen voor dit soort praktijken. Hieronder een paar voorbeelden. Te zien is dat het weleens mis gaat, vanuit de fraudeur gezien dan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore