Ga naar de inhoud
Veel schade

Opnieuw was het raak: twee zendmasten in Den Haag in brand

De zendmast aan de Laan van Poot is flink beschadigd door de brand. Beeld © Regio15

Vannacht woedden twee branden in zendmasten in Den Haag. Beide brandjes zijn volgens de brandweer geblust en de politie doet verder onderzoek. De afgelopen tijd brak in ruim twintig Nederlandse zendmasten brand uit, verspreid over het hele land.

De branden van vannacht woedden in twee zendmasten in Den Haag. De eerste brand werd rond 01.30 uur gemeld aan de Jaap Edenweg, vlakbij De Uithof. Een half uur later was het raak bij een zendmast aan de Laan van Poot.

5G-netwerk
Lees ook:
5G-netwerk in Nederland aan: politie surveilleert extra bij zendmasten

De afgelopen tijd woedden er verspreid over Nederland ruim twintig brandjes. Vorige week was het nog raak in Swifterbant in Flevoland.

Drie aanhoudingen

Het is niet in alle gevallen duidelijk of het om brandstichting gaat, maar de politie heeft tot nu toe al wel drie verdachten aangehouden. Of er individuen achter de serie branden zitten of een organisatie is onduidelijk.

De acties lijken gericht te zijn tegen de uitrol van het 5G-netwerk, dat in nepnieuwsberichten in verband wordt gebracht met de verspreiding van het coronavirus.

Nepnieuwsberichten

Op sociale media zoals YouTube, Twitter, Instagram wordt veelvuldig de theorie gedeeld dat 5G het immuunsysteem zou verwoesten. Daarvoor is geen enkel bewijs.

'Brandstichting
Lees ook:
'Brandstichting zendmasten kost tonnen', schade voor maatschappij kan nog veel groter worden

Bij de rechtbank in Den Haag dient vanochtend ook een kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van het landelijke 5G-netwerk.

De stichting probeert met een gang naar de rechter de uitrol van 5G te stoppen. Stop5GNL liet vorige maand echter weten dat het niets te maken heeft met de vernielingen van zendmasten. De stichting keurt geweld af, zo stond in een verklaring.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Doelwit

Vorig jaar constateerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ook al dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. Volgens actievoerders zou de straling van antennes slecht zijn voor de gezondheid en milieu.

Minister Grapperhaus waarschuwde de brandstichters al: de daders 'spelen met levens' en kunnen dan ook 'vrij forse' gevangenisstraffen verwachten.

Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

03:00
In korte tijd zijn al elf zendmasten in Nederland in brand gestoken. Er lijkt een verband te zijn met zorgen over de komst van 5G: de nieuwe generatie mobiel internet. Maar is die angst terecht?