Drugsgebruikers

'Heroïnegebruikers komen door coronacrisis moeilijker aan drugs'

04 mei 2020 01:52 Aangepast: 04 mei 2020 02:11
Archiefbeeld. Beeld © ANP

Door de coronacrisis is het voor heroïneverslaafden in verschillende Nederlandse steden moeilijker om aan drugs te komen. Ook komen drugsgebruikers minder makkelijk aan geld voor drugs. Dat zorgt ervoor dat er steeds meer heroïneverslaafden aankloppen bij methadonverstrekkingspunten.

Dat schrijf NRC na een inventarisatie van het Trimbos-instituut, Stichting Mainline en MDHG, een belangenvereniging voor drugsgebruikers. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) spraken zij onder andere met verslavingsartsen, opvangcentra en drugsgebruikers.

Grote impact op drugsgebruikers

Uit die gesprekken blijkt dat de coronacrisis en coronamaatregelen grote impact hebben op drugsgebruikers. Zo neemt de beschikbaarheid van heroïne af, waardoor verslaafden steeds vaker om methadon vragen. Methadon is een sterke pijnkiller, die kan worden ingezet als vervanging van heroïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie jaar en een afkickkliniek later gaat 'heroïnemoeder' weer viral

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek zijn er in Nederland zo'n 14.000 mensen verslaafd aan heroïne. 7.000 à 8.000 van hen krijgen dagelijks methadon verstrekt, schat Trimbos-onderzoeker Daan van der Gouwe. De laatste tijd melden zich vooral in Amsterdam en Zuid-Limburg nieuwe verslaafden bij de methadonverstrekking.

Drugsdealers bij opvanglocaties

Ook zouden een aantal opvanglocaties voor verslaafden tijdens de coronacrisis drugsdealers op hun terrein gedogen, zo blijkt uit de rondgang van het Trimbos-instituut. Dat is in strijd met de wet, omdat de verkoop van harddrugs verboden is.

Toch zien een aantal gebruiksruimten en opvanglocaties 'het door de vingers'. Van der Gouwe begrijpt dat. "Het is begrijpelijk dat in deze crisissituatie de randen van de wetgeving worden opgezocht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaarlijke pijnstillers: minister komt met nieuwe maatregelen

Een ander risico is dat heroïneverslaafden overstappen op andere drugs, zoals bijvoorbeeld zware pijnstillers als oxycodon. RTL Nieuws toonde vorig jaar aan dat steeds meer gebruikers verslaafd raken of zelfs overlijden door het gebruik van oxycodon.

"In andere landen hebben we gezien dat dat tot vreselijke toestanden kan leiden", zei oud-minister Bruins van Medische Zorg daar destijds over. "Dat willen we hier niet."

Heroïne waardeloos: Mexicaanse papaverboer stapt over op avocado

Jarenlang verdiende Mario geld met de verkoop van papaver, een grondstof voor heroïne. Sinds drugskartels goedkopere manieren hebben gevonden om Amerikanen verslaafd te krijgen, levert zijn oogst weinig op. Dus stapt de boer over op de populaire avocado.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore