Dodenherdenking

Anders dan anders: de vlag mag nu al halfstok

04 mei 2020 00:45 Aangepast: 04 mei 2020 08:01
Een vlag halfstok in het centrum van Deventer. Beeld © ANP

Overal in Nederland hangt de vlag vandaag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok vanwege de dodenherdenking. Dat is anders dan anders. Normaal hangt de vlag van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok, maar vanwege het coronavirus heeft premier Rutte de 'vlaginstructie' aangepast.

Dat betekent dat de Nederlandse vlag op alle gebouwen van de Rijksoverheid van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangt. Deze 'vlaginstructie' moet door gemeenten, provincies en ambassades worden opgevolgd.

De zon gaat vandaag om 06.03 uur op en om 21.02 uur onder. 

Vlaginstructie niet verplicht

Nederlanders mogen naar eigen inzicht vlaggen, maar het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok te hangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lief dagboek: meelezen met Nederlanders in de oorlog

De herdenking van de bevrijding van Nederland, vandaag 75 jaar geleden, vindt door de coronamaatregelen vooral thuis plaats. Wie geen vlag heeft, kan op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een herdenk-poster downloaden en uitprinten.

Vlaggedrag

Susanne Uilenbroek, redacteur bij RTL Nieuws, schreef vorig jaar in haar column over het vlaggedrag van Nederlanders. Ze dacht dat de meeste Nederlanders de vlag tijdens Dodenherdenking uithangen, maar dat bleek niet zo te zijn.

Claudia de Breij: 'De Dodenherdenking lijkt op een geloof'

Claudia de Breij staat al van jongs af aan stil bij de Dodenherdenking op 4 mei. Wat is haar mooiste herinnering?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore