Pleidooi CDA-Kamerlid

CDA'er: Maak Nederland socialer na coronacrisis

03 mei 2020 15:54 Aangepast: 03 mei 2020 16:32
CDA-Kamerlid René Peters. Beeld © Istock / ANP

Politici moeten de coronacrisis gebruiken om Nederland socialer te laten worden. Dat zegt het Tweede Kamerlid René Peters van het CDA tegen RTL Nieuws. Peters pleit voor een verbod op uithuiszetting bij huurachterstand en het kwijtschelden van de verhoging van onbetaalde boetes.

Ook wil hij de bijstand vervangen door een basisbaan.

"We moeten alles doen om te voorkomen dat de mensen die het helemaal niet kunnen lijden het allerhardst getroffen worden", zegt Peters. "We hebben hier een crisis die heel erg helder maakt wat al lang helder had moeten zijn: een aantal mensen in onze samenleving heeft geen bestaanszekerheid." En, zo vindt Peters: dat kan dus niet.

Zijn pleidooi voor een herinrichting van de sociale zekerheid is opvallend. Het CDA zag de laatste jaren bescherming van de zwakken niet als topprioriteit. De lijn was vooral: de staatsfinanciën op orde krijgen. 

Zes vragen aan Peters:

Het lijkt wel of u lid van de Socialistische Partij bent geworden?

"Waarom? Dit is toch gewoon christelijk sociaal denken? Ik vind het niet socialistisch, ik vind het sociaal. Die mensen, daar moeten we er voor zijn. Als we dat niet kunnen als overheid, kunnen we wel inpakken. Straks hebben we een miljoen mensen afgeschreven."

Hoe gaat u dat dan voorkomen?

"Ik vind dat dit het moment is dat we twee dingen gaan regelen. Ten eerste: een inkomen voor iedereen, dat eten drinken en een dak boven je hoofd mogelijk maakt. Ten tweede: een zinvolle dagbesteding, de reden om uit bed te komen. Dat is de basisbaan tegen een fatsoenlijk loon, hoger dan de bijstand. Daar hebben we al veel over gesproken. De tijd is rijp om dit te gaan uitwerken. Daarom zal ik binnenkort hierover een initiatief voorstel indienen, samen met mijn collega Hilde Palland."

Maar... wat ís een basisbaan?

Het is gewoon werk. Daarvoor heb je een dekkend netwerk van sociale werkplaatsen nodig. Die gaan marktconform werk leveren, met een subsidie van de overheid. Het betekent dat je geen uitkering meer hebt.

U wilt ook uithuiszettingen verbieden. Waarom?

"Ja, we moeten stoppen mensen met een huurschuld hun huis uit te zetten zonder alternatief. Deze mensen gaan naar de maatschappelijke opvang. Dat kost ons zó 30.000 euro per jaar en een hoop maatschappelijk leed. Daarna komen die mensen weer terug in een huis, vergelijkbaar met waar ze eerst in zaten. Dat is in alle gevallen een heel dom plan. Daarom wil ik een 'laatste kans curatele' bij huurschulden. Huurders mogen kiezen: of hun huis uit, of een bewindvoerder die ze financieel op de rit zal krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer: mensen met zware schulden moeten 'joker' krijgen

"Ook moeten we als overheid de verhogingen die we bij niet-betaalde boetes opleggen, kwijtschelden. Een schone lei voor mensen. De boete moet worden betaald, maar de verhogingen moeten eraf. Dat kost de overheid geen geld, want dat geld krijgen ze toch nooit. Maar ook als die verhoging eraf is, wat moet je dan om de restschuld te regelen? Een molensteen van 5000 euro schuld, daar kom je je levensdag nooit meer vanaf."

Wat is het plan?

"Die mensen moeten natuurlijk schuldenvrij worden. Daar twee dingen over. Stel je hebt schulden en je gaat naar de gemeente. Wat gebeurt er, die gemeente zegt we gaan eens kijken wie jouw schuldeisers zijn. Maar schuldeisers reageren niet. Want die denken dat wordt dadelijk een regeling, dan krijg ik niet alles maar slechts een percentage. Als ik niet reageer dan loopt de schuld gewoon op en krijg ik dus straks een percentage van een hoger bedrag. Dus kom jij alleen maar verder in de schulden. Dat is niet oké."

"Dus ik stel voor een wettelijke termijn te maken. Als je binnen een week of 8 niet hebt gereageerd als schuldeiser, dan is de schuld vervallen. Dan was het blijkbaar niet hard nodig dat die schuld betaald werd. Ik vind in dit geval het eigendomsrecht ondergeschikt aan iemand keilang in de ellende laten.

"Tweede punt: nu is het zo dat schuldeisers niet akkoord kunnen gaan met een schuldsaneringsplan van de gemeente. Dan moet de gemeente naar de rechter, ben je weer een half jaar verder. Ik zeg: niet doen, als de gemeente gewoon zijn werk goed doet, gaan schuldeisers akkoord. Punt. We moeten hier in de Kamer met zijn allen afspreken dat we juridische problemen oplossen, dat moet gewoon. Die mensen komen anders nooit meer uit de problemen en dat deugt niet."

"Hoeveel miljard steken we nu in de problemen? Als ik het sociaal domein goed organiseer dan gaat het geld opleveren. Dit is volgens mij hoe we Nederland socialer maken. Schulden zijn weg, je kunt blijven wonen, je hebt een basisbaan.

Hoe gaat u dit regelen?

"Het zal niet makkelijk zijn maar het zou toch mooi zijn als wij als hele Tweede Kamer zeggen, laten we er niet over steggelen of het een PvdA-plan of een Baudet-plan, een SP-plan of een CDA-plan is. Wij moeten toch niet laten gebeuren dat er een miljoen mensen langs de kant staan? Dat kan toch niet? We weten wat er dan gaat gebeuren, die mensen komen in de ellende. Dat heeft een spin-off in de hele maatschappij. Dat moeten we gewoon regelen, mensen moeten kunnen leven. Dat vind ik echt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore