Partij voor de Toekomst

Henk Krol stapt uit 50PLUS en richt nieuwe partij op

03 mei 2020 10:02 Aangepast: 03 mei 2020 11:39
50PLUS-fractievoorzitter: Henk Krol. Beeld © ANP

Henk Krol stapt uit de ruziënde ouderenpartij 50PLUS. Hij gaat alleen verder in een nieuwe, eigen partij. "Met pijn in mijn hart, maar ik kan niet anders."

In een brief, die in het bezit van het AD is, maakt de politicus bekend dat de nieuwe partij de 'Partij voor de Toekomst' zal gaan heten. Hij begint die samen met onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten. 

Van Kooten stapte uit de Partij voor de Dieren en zit nu als eenmansfractie in de Kamer. Ze liet eerder al weten bij de volgende verkiezingen op de kandidatenlijst van 50PLUS te gaan staan.

Ophef

Halverwege april ontstond er ophef in de partij 50PLUS vanwege de positie van partijvoorzitter Geert Dales. Bijna alle Eerste- en Tweede Kamerleden van 50PLUS hadden hun vertrouwen opgezegd in Dales, behalve Krol. Hij kan juist goed opschieten met Dales.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Krol betreurt vechtpartij en heeft goed advies: 'Deel geen klappen uit'

Dales gaf uiteindelijk aan dat hij binnenkort opstapt. Sinds hij dat aankondigde, hangt ook het vertrek van Krol in de lucht. Hij liet weten dat vandaag meer bekend zou worden tijdens een interview in WNL Op Zondag. 

"Het draait vaak om ego’s en er zitten te veel baantjesjagers binnen de club", zo schreef Krol in de brief. "Daar wil ik niet langer bij horen."

Zetelroof

Bronnen in 50plus wijzen er fijntjes op dat Krol 'altijd zoveel kabaal maakte over zetelroof terwijl hij dat nu zelf doet, ondanks de door hem ondertekende verklaring'. Volgens deze bronnen houdt Krols argument dat hij zoveel stemmen heeft gekregen geen stand 'omdat elke lijsttrekker dat krijgt'.

"Gemakkelijk wordt vergeten wat zijn onhandigheden vlak voor de verkiezingen aan zetelwinst heeft gekost van rond de 10 in de peiling naar een resultaat van 4", aldus een ingewijde.

Het lijkt waarschijnlijk dat de drie overgebleven 50plus Kamerleden gewoon door zullen gaan. Het vertrek van Krol verandert de situatie voor hen en de partij niet.

Uithangbord

Krol is al bijna een decennium lang het uithangbord van de partij. Hij werd in juni 2012 lijsttrekker voor 50PLUS. Onder Krol groeide de partij hard. Maar het was niet altijd koek en ei. In oktober 2013 kwam Krol zelf onder vuur nadat bleek dat hij pensioenpremies niet had afgedragen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Henk Krol haalt zich woede van Iran op de hals na weggooien kerstgeschenk

Ook haalde hij meerdere keren het nieuws na uitglijders omdat hij zijn cijfers niet op orde had. De laatste tijd leek de partij 50PLUS – die vier zetels heeft in de Tweede Kamer – in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen. Tot kort geleden de crisis rondom partijvoorzitter Dales uitbrak. 

"Het waren elf bewogen jaren waarin te veel energie verloren ging aan ruzies en gekonkel", besluit Krol in zijn brief. "Ik ga beginnen aan een zonnige toekomst waarin ik me volledig kan inzetten voor mijn achterban."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore