Ga naar de inhoud
Agressie door corona

Bussen bekogeld door agressieve passagiers: 'Vandaag was het weer raak'

Buschauffeurs hebben de laatste tijd steeds meer te maken met agressieve passagiers die bussen bekogelen of spugen in de bus. Het zijn vooral de jeugdige reizigers die zich misdragen, zegt voorzitter Pedro Peters van OV-NL. "Vanmiddag was het weer raak."

Volgens Peters werd er vanmiddag weer een bus bekogeld door een passagier omdat die niet mee kon. "Door de coronamaatregelen zitten de bussen veel sneller vol omdat er veel minder mensen in de bus mee mogen. Blijkbaar maakt dat sommige passagiers agressief", zegt de voorzitter van de branchevereniging van ov-bedrijven tegen RTL Nieuws na berichtgeving in dagblad Trouw. 

Bekogeld of spugen in de bus

Bussen die bekogeld worden, spugen in de bus of zwartrijden. De laatste weken komt het volgens Peters steeds meer voor omdat het langzaam weer wat drukker wordt in het openbaar vervoer. Al is het nog altijd relatief erg rustig in de bussen, trams, metro's en treinen.

"De bussen zitten bijvoorbeeld nu voor zo'n 10 procent vol ten opzichte van 'normaal'. Maar we zien wel dat het weer wat drukker wordt in het openbaar vervoer. En dat ook de agressie wat toeneemt."

Niet alleen in bussen, ook in metro's en treinen krijgen ov-medewerkers te maken met agressie. Precieze cijfers zijn er nog niet, maar de verhalen waar het misgaat komen uit het hele land, zegt Peters.  

Excessen

De voorzitter van OV-NL benadrukt: "Gelukkig zijn het excessen en is het een kleine groep die zich misdraagt. Het zijn vaak de jongere passagiers. Het over- overgrote deel van de passagiers houdt zich wel netjes aan de regels." 

Peters roept iedereen op zich te gedragen en zich aan te passen aan de coronamaatregelen. 

Steeds
Lees ook:
Steeds drukker in de trein en op de weg, soms zelfs weer bijna als vanouds

Meer duidelijkheid

OV-NL vraagt verder om heldere regels vanuit de overheid. "Zodat de bedrijven gepaste maatregelen kunnen treffen voor passagiers en personeel. Wie mag er straks in de tram, en wie mag er meereizen in de trein? En: Moeten reizigers mondkapjes op? We willen graag snel duidelijkheid."

Komende week komt er een advies van het Outbreak Management Team (OMT) over het nut van mondkapjes. En over het gebruik daarvan in het openbaar vervoer.

Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?

02:11
Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?