Dodelijk explosief

Twee jongens nemen per ongeluk explosief uit Tweede Wereldoorlog mee naar huis

02 mei 2020 19:12 Aangepast: 02 mei 2020 19:13
De plek waar het explosief ter ontploffing is gebracht. Beeld © Facebook Politie Amsterdam

Twee Amsterdamse jongens van 11 en 13 jaar hebben op het strand van een Noord-Hollandse badplaats met een metaaldetector een stuk munitie uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Nietsvermoedend namens ze het dodelijke explosief mee naar huis.

Dat meldt de politie op Facebook. Omdat er iets aan zat vastgekoekt, zagen de jongens niet wat het was en namen ze het mee naar huis in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. Niet wetend hoe gevaarlijk dat is.

Schoonmaken

Bij het schoonmaken van het voorwerp rook de vader van één van de jongens onraad. Hij maakte foto’s en stuurde die naar de politie. Al spoedig bleek dat het om zware munitie ging.

Uit voorzorg had de vader de woning al ontruimd. De Teamleiders Explosieven Veiligheid (TEV) van de politie gingen naar de bewuste woning om het explosief op te halen.

Geschutsmunitie

Specialisten stelden daarna vast dat het om een stuk verschoten geschutsmunitie uit de Tweede Wereldoorlog ging. Het was volgens experts een dodelijk explosief. De EOD heeft het projectiel daarom meegenomen en in het Westelijk Havengebied tot ontploffing gebracht. Daar zijn de volgende beelden van gemaakt: 

Aantal explosieven neemt toe

Eerder deze week meldde de EOD al dat het aantal meldingen van explosieven door de coronacrisis fors is toegenomen. Sinds de coronacrisis gaan er meer mensen als hobby op pad met een metaaldetector.

Normaal krijgt de dienst per week zo'n dertig meldingen van aangetroffen bommen en granaten. Afgelopen week waren dat er maar liefst 86. "We kunnen de gevolgen van de coronacrisis goed voelen", vertelde majoor Peter aan Editie NL.

Nieuwe hobby van velen: naar bommen zoeken

Sinds de coronacrisis gaan er meer mensen als hobby op pad met een metaaldetector. Dat leidt tot een forse stijging in het aantal meldingen bij de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Maar mag je eigenlijk zomaar met een metaaldetector de grond af

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore