Coronamaatregelen

Spanjaarden snakken naar lucht en houden zich even niet aan de regels

02 mei 2020 20:27 Aangepast: 02 mei 2020 20:28
Spanjaarden massaal de straat op na versoepeling lockdown Beeld © AP

Hardlopers, fietsers en surfers weten niet hoe snel ze naar buiten moeten. Na weken van binnen zitten, mogen de Spanjaarden weer buiten sporten. Nu de coronamaatregelen een klein beetje versoepeld zijn, gaan ze dan ook massaal de straat op.

De straten van Barcelona zijn vol met wandelaars en joggende mensen. Het is een compleet ander beeld dan dat van de afgelopen weken. "We hadden een van de strengste lockdowns van Europa, dus iedereen is blij dat ze er weer even uit kunnen", vertelt correspondent Alex Tieleman.

Voorheen alleen met hond naar buiten

Spanje is een van de hardst getroffen landen door het coronavirus. De maatregelen waren dan ook streng. Alleen een hond was een excuus om even buiten te kunnen wandelen.

Miniatuurvoorbeeld
Alles om buiten te komen

Lockdown leidt tot bizarre taferelen in Spanje: 'Mensen laten geit uit'

Maar de piek van het aantal besmettingen lijkt voorbij en daarom heeft de regering de maatregelen versoepeld. Afgelopen weekend mochten kinderen onder de 14 jaar weer buitenspelen, en nu is het ook tijd voor de volwassenen.

Op de deurmat

"Ik heb hier echt naar verlangd", zegt de 45-jarige Mar Visser tegen persbureau Reuters die buiten aan het joggen is. Ze raakte haar baan kwijt door de coronacrisis en probeerde thuis in beweging te blijven met yoga.

Om te voorkomen dat iedereen tegelijk de straat op gaat heeft de regering verschillende tijden ingevoerd. Tussen 06:00 en 10:00 uur mogen volwassenen de straat op. Daarna de ouderen voor een wandeling en 's middags de kinderen. "De risicogroepen, zoals de bejaarden, worden zo ook gescheiden van de rest", vertelt Tieleman.

"Ik heb al bijna drie maanden niet meer op mijn deurmat gestaan, tot vandaag", zegt de 90-jarige Augstina opgelucht nu ze eindelijk naar buiten kan. "Eindelijk zien we licht aan het eind van de tunnel", zegt de bejaarde Lorenzo.

Stappenplan

Premier Pedro Sánchez heeft aangekondigd de maatregelen in vier stappen de komende weken verder te versoepelen. Maandag mogen ondernemers zoals kappers weer open. Cafés en restaurants blijven nog zeker een week gesloten.

"In alle verschillende regio's van Spanje wordt gekeken naar de ic-capaciteit. Dus lang niet iedereen zal tegelijk weer vrijheden krijgen", legt Alex Tieleman uit. Zeker in zwaar getroffen steden als Madrid en Barcelona zal het nog wel even duren voordat de terrassen weer opengaan.

En daarom nemen de Spanjaarden het nu van de vrijheid die ze krijgen. Van afstand houden is alleen niet veel sprake. De boulevard in de bekende wijk Barceloneta is vol met mensen, ziet ook Alex Tieleman. "De Spanjaarden snakken naar lucht. Ik kan me wel voorstellen dat mensen nu even niet voorzichtig zijn. Maar hopelijk hierna weer wel."

Gevaar nog niet geweken

Want het gevaar is ook in Spanje nog lang niet geweken. Uit nieuwe cijfers komt vandaag naar voren dat weer bijna 300 mensen aan het virus zijn gestorven. Het dodental loopt in het land daarmee op tot ruim 25.000.

"Het ergste wat er kan gebeuren is dat er een tweede golf komt, dus met spanning blijven de Spanjaarden naar de cijfers kijken. Het is zaak dat iedereen zich aan de regels houdt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore