Zwom mee met schip

Dolfijn zwemt in Amsterdamse haven: 'Dit is uniek'

02 mei 2020 16:31
De dolfijn in de Amsterdamse haven.

Er zwemt een dolfijn in de haven van Amsterdam. De tuimelaar is vanmiddag de sluis bij de haven van IJmuiden ingezwommen en via het Noordzeekanaal in de haven van Amsterdam terechtgekomen. "Maar dit is geen leefgebied voor een dolfijn, hij moet hier weg."

Dat zegt Annemarie van den Berg van stichting SOS Dolfijn tegen RTL Nieuws. Het dier volgt al drie dagen lang een zeilend vrachtschip afkomstig uit Frankrijk. Op dit moment is een team van SOS Dolfijn ter plaatse in Amsterdam en wordt het dier gemonitord.

'Dolfijn moet hier weg' 

"Het dier oogt gelukkig gezond", zegt Van den Berg. "De dolfijn heeft natuurlijk ook drie dagen meegezwommen met het schip, dat doe je niet als je ziek bent."

Desondanks moet het dier snel weg uit de haven, zegt de stichting. "Dit is een druk gebied met veel schepen, een dolfijn kan hier veel stress van krijgen. Daarnaast is het water in de haven zoet, terwijl dolfijnen in zout water leven. Het dier kan daarom huidproblemen krijgen." 

Maar hoe? Dat is de grote vraag, zegt Van den Berg. "We kunnen hem niet zomaar vangen, de dolfijn is zeker drie meter lang, heeft scherpe tanden en een krachtige staart. Hij laat zich ook gewoon niet vangen."

Dolfijn proberen mee te lokken

Daarom heeft de stichting vanmiddag al een poging gedaan om de dolfijn mee te lokken met een ander schip. "Helaas, hij zwom al snel weer terug naar het vertrouwde schip uit Frankrijk." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame adoptie: dolfijnenmoeder zorgt voor baby van andere soort

Dat Franse schip heeft niet op de planning staan om de haven snel weer te verlaten. "Daarom moeten we nu gaan bedenken hoe we dit dier los kunnen koppelen van het schip en hoe we hem de haven weer uitkrijgen."

'Kom niet kijken' 

Tot die tijd roept de stichting iedereen op om niet naar de haven te komen. "Hoe bijzonder en uniek dit ook is, want dat is het, kom hier niet naartoe. Dat mag gewoon niet vanwege de coronamaatregelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore