Nieuwe beelden

Noord-Koreaanse leider springlevend: 'Maar niet 100 procent zeker'

02 mei 2020 17:14 Aangepast: 02 mei 2020 20:31
Beeld © AP

Werd hij gisteren nog voor 99 procent doodverklaard, vandaag duiken er ineens weer beelden van hem op. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is volgens berichten van het staatspersbureau weer in het openbaar verschenen. Maar hoe betrouwbaar zijn de beelden van de ongrijpbare leider?

"Het is heel moeilijk om te beoordelen of deze beelden echt zijn", zegt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker. Op foto's en videobeelden is een lachende Kim Jong-un te zien die een lintje doorknipt bij een kunstmestfabriek, een rondleiding krijgt en wordt toegejuicht door een grote menigte.

Ook is er op een wand achter hem de datum '1 mei' te lezen. "De eerste indruk is dat het er authentiek uitziet, maar je weet het nooit zeker. Er zijn op dit soort beelden ook wel eens mensen weggeretoucheerd."

Geruchtenmolen

Wekenlang werd er gesproken over het lot van de 'grote leider'. Sinds 11 april was hij niet meer in het openbaar gezien en dat leidde tot wilde speculaties in de media. Vooral omdat hij niet aanwezig op de Dag van de Zon, de geboortedag van zijn opa en de belangrijkste feestdag van het land.

De geruchtenmolen kwam op gang. Zo zou Kim geopereerd worden, of ernstig ziek zijn. China zou zelfs een medisch team naar Noord-Korea hebben gestuurd. Maar ook waren er berichten dat hij zich vanwege het coronavirus had teruggetrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Wat is er aan de hand?

Steeds meer geruchten over gezondheid Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un

Onder vergrootglas

Gisteren beweerde een Zuid-Koreaanse politicus dat het regime met groot nieuws zou komen en dat voor 99 procent vaststond dat het nieuws de dood van de leider zou zijn.

Maar de beelden van vandaag tonen een springlevende Kim. De boodschap is duidelijk volgens Remco Breuker: "De grote leider doet weer zijn werk." Hij kan zich voorstellen dat deze beelden in eerste instantie voor de Noord-Koreaanse bevolking bedoeld zijn, om maatschappelijke onrust te voorkomen. Normaal gesproken zou een lintje knippen bij een fabriek in westerse media ook niet zo onder een vergrootglas liggen. Maar door zijn opmerkelijke afwezigheid wil iedereen nu weten wat er met hem aan de hand is.

In scène gezet

"Klaarblijkelijk is hij niet dood, maar ook dat is niet 100 procent zeker." Noord-Korea is een van de meest gesloten landen ter wereld. Berichten kunnen nauwelijks gecontroleerd worden. Toch lijkt het Breuker onwaarschijnlijk dat het regime deze beelden eerder zou hebben gemaakt om de dood van de leider op die manier te verhullen. "Hoe meer ze in scène zetten, hoe moeilijker het wordt voor het regime om later uit te leggen dat hij dood is."

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Angst voor corona

Het is volgens Breuker goed mogelijk dat Kim zich uit angst voor het coronavirus zou hebben afgezonderd. Dictators staan erom bekend dat ze gefocust zijn op hun gezondheid. "Ook Kim's vader was bang voor ziektes en zijn gezondheid. Een bekend voorbeeld is dat ze voor de zekerheid hun eten laten voorproeven."

Veel Noord-Koreanen zullen nu waarschijnlijk opgelucht zijn dat ze hun leider weer hebben gezien. "Kim Jong-un is niet geliefd bij de bevolking, maar als hij dood was zou er een machtsstrijd ontstaan en zouden de Noord-Koreanen te maken krijgen met veel geweld en zuiveringen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore