Babynieuws

Babynieuws in Ouwehands Dierenpark: reuzenpandajong geboren

02 mei 2020 14:59 Aangepast: 03 mei 2020 22:12
Webcambeelden van Wu Wen in het kraamhol met haar jong Beeld © Ouwehands Dierenpark

Vrolijk nieuws uit het Ouwehands Dierenpark. Na maanden onzekerheid is daar een reuzenpanda geboren. Moeder Wu Wen is gisteren bevallen. "Moeder en jong verblijven in het kraamhol en maken het goed."

Het Ouwehands Dierenpark zegt zegt blij en trots te zijn 'dat ze op natuurlijke wijze bijdragen aan het in stand houden van deze bedreigde diersoort'. "Als het jong over een paar maanden uit het kraamhol komt, kunnen we zien wat het geslacht is. Pas dan krijgt de kleine reuzenpanda een naam", meldt het dierenpark.

Complexe voortplanting

De voortplanting van de reuzenpanda is ontzettend complex. De dieren zijn solitaire dieren en dus erg op zichzelf, hebben een lage sekslust en het vrouwtje is maar een paar dagen per jaar vruchtbaar. Daarnaast moeten de panda's elkaar leuk vinden.

Al sinds de komst van de reuzenpanda's in 2017 naar Nederland hebben de pandaverzorgers naar dit moment toegewerkt. De vreugde was dan ook groot toen Wu Wen en Xing Ya zaterdag 18 januari voor het eerst met elkaar gepaard hadden.

'Ongelooflijk blij' 

De laatste tijd waren er hoopvolle tekenen dat Wu Wen in verwachting was. De panda nestelde zich in het kraamhol in het pandahok en dat gebeurde nog niet eerder. Bovendien steeg de hormoonspiegel in de urine van de panda.

Toch was het lange tijd onzeker of Wu Wen zwanger zou zijn, maar vandaag kan de vlag uit. Marcel Boekhoorn, de eigenaar van Ouwehands Dierenpark, vindt het fantastisch.

"Ik ben ongelofelijk blij met de geboorte van dit pandajong. Dit is positief nieuws waar iedereen op wachtte. Ik feliciteer het team van pandaverzorgers. Met hun geduld en expertise kon dit jong op natuurlijke wijze verwekt en geboren worden." 

Wu Wen en haar jong verblijven nog een aantal maanden in het kraamhol, laat het dierenpark weten. Als het jong wat gegroeid is, heeft leren lopen en moeder Wu Wen kan volgen, gaat het binnenverblijf open. Dierverzorgers houden de ontwikkeling van het jong via camerabeelden goed in de gaten.

Bedreigde diersoort

De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. Het leefgebied wordt kleiner door de bouw van wegen, mijnen en dammen. Het is daarom voor panda's lastig om soortgenoten te vinden om zich mee voort te planten.

De laatste telling heeft aangetoond dat er nog 1.864 reuzenpanda's in het wild leven. Er is een internationaal fokprogramma opgericht om de reuzenpanda in stand te houden. De fok van reuzenpanda's is belangrijk voor het genetisch en demografisch gezond houden van de populatie, zegt het Ouwehands Dierenpark.

Het reuzenpandajong is eigendom van China, net zoals Xing Ya en Wu Wen. Het mag vier jaar in Nederland blijven. Daarna gaat het naar China om daar verder bij te dragen aan het fokprogramma.

Het Ouwehands Dierenpark heeft intensief contact met experts van de China Conservation and Research Center for the Giant Panda in China, die de dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark adviseren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Euforie in Ouwehands Dierenpark om pandaparing: 'Ik moet er nog van bijkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore