Flinke bedragen

Politie pakt 24 verdachten op van WhatsApp-fraude, jongste is 15 jaar

01 mei 2020 21:22 Aangepast: 01 mei 2020 21:44
Archieffoto Beeld © ANP

De politie heeft de afgelopen twee weken in en rond Deventer 24 verdachten aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar WhatsApp-fraude. De jongste verdachte is 15 jaar oud.

Het Cyberteam Oost-Nederland begon een onderzoek nadat begin dit jaar bij de politie in Deventer tientallen aangiftes waren binnengekomen.

Geldezels

De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud. Een deel (de zogenoemde 'geldezels') wordt ervan verdacht hun bankrekening beschikbaar te hebben gesteld voor frauduleuze transacties. Dat is een misdrijf.

In het onderzoek zijn bedragen tussen de 500 en ruim 10.000 euro overgemaakt. Het totale bedrag waar het Cyberteam zicht op heeft gekregen is 75.000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie waarschuwt: grote toename oplichting via WhatsApp

Slachtoffers van WhatsAppfraude kunnen sinds 30 april via internet aangifte doen op politie.nl. WhatsApp-fraude wordt ook 'vriend-in-noodfraude' genoemd. Een slachtoffer wordt benaderd door iemand die zich voordoet als een bekende, familielid of vriend van het slachtoffer. Deze persoon zegt dat hij of zij een nieuw telefoonnummer heeft.

Rekeningen betalen

Of soms komt het bericht zelfs van het nummer van de bekende zelf, die later blijkt te zijn gehackt. Het slachtoffer wordt direct gevraagd om één of meer rekeningen te betalen omdat de bekende zelf even niet bij zijn/haar bankrekening kan.

Meestal wordt pas later duidelijk dat het om oplichting gaat, zegt de politie. Slachtoffers hebben dan vaak al 'meerdere rekeningen' betaald. Dergelijke fraude gebeurt het vaakst via WhatsApp, maar komt ook voor via e-mail, sms en andere sociale media als Snapchat en Telegram.  

Vakantieparken zitten ondanks corona vol in meivakantie

Het coronavirus legt de maatschappij voor een deel stil. Maar op vakantieparken is het vanwege de meivakantie behoorlijk druk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore