Nodig bij opschalen

Ov-bedrijven willen verplichte mondkapjes voor alle reizigers

01 mei 2020 20:09 Aangepast: 02 mei 2020 15:33
Het zijn barre tijden voor de NS. Beeld © ANP

De ov-bedrijven willen dat mondkapjes verplicht worden voor alle reizigers. Dat stelt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) in een advies aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Ook heeft het ov dringend meer geld nodig.

Mondkapjes voor alle reizigers zijn volgens het NOVB een voorwaarde om verder te kunnen opschalen. Alle reizigers op anderhalve meter afstand is onwerkbaar, schrijven ze. Dan kan er nog maar een fractie worden vervoerd van het aantal reizigers van voor de crisis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS test aangepaste trein: 75 procent zitplaatsen vervalt

Ook wil het beraad dat de overheid duidelijker gaat communiceren voor wie het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis is bedoeld. De stelregel is dat alleen mensen het vitale beroepen gebruik mogen maken van het ov om van en naar hun werk te reizen, maar conducteurs hebben geen mogelijkheid daarop te controleren. 

Niet voor uitjes

De staatssecretaris deed eerder ook al een dringende oproep om de trein niet voor uitjes te gebruiken, maar de spaarzame ruimte vrij te laten voor mensen met vitale beroepen. 

Eergisteren besloot de NS al om weer wat meer en langere treinen te laten rijden, omdat het steeds drukker werd en genoeg afstand houden soms niet meer mogelijk was. Momenteel is het aantal reizigers in de trein zo'n 10 procent van wat voor de crisis normaal was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Steeds drukker in de trein en op de weg, soms zelfs weer bijna als vanouds

Los van de verplichte mondkapjes hebben de ov-bedrijven ook dringend meer geld nodig. Nu al kost het in de lucht houden van een redelijk complete dienstregeling voor een gering aantal reizigers al vele miljoenen per week en dat wordt alleen maar meer als de dienstregeling wordt uitgebreid.

De branche verwacht aan het einde van het jaar een tekort van zo'n 2 miljard euro.  

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore