Ga naar de inhoud
Even opfrissen

De 1,5-metersamenleving: wat mag wel en wat niet?

Skeelers bij Zaanse Schans houden anderhalve meter afstand van elkaar. Beeld © Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte / ANP

We zijn op zoek naar het nieuwe normaal in de anderhalvemetersamenleving. Maar de coronamaatregelen kunnen soms verwarrend zijn. Hoe zit het met afstand houden in het algemeen? Of in het openbaar vervoer, bij de uitoefening van contactberoepen of in de horeca? Wat mag nu eigenlijk wel en wat niet? Even opfrissen.

Het spreekt eigenlijk voor zich, maar van gezinsleden of huisgenoten hoef je geen afstand te houden. Van alle anderen wél.

Houd anderhalve meter afstand

De regels zijn daarin behoorlijk streng. Samen in de auto met een collega is niet toegestaan als jullie niet anderhalve meter afstand kunnen houden. Samen hardlopen is niet toegestaan als jullie niet anderhalve meter afstand houden. En je moet zelfs anderhalve meter afstand houden van je broer of zus als jullie niet in hetzelfde huis wonen.

Verder zijn alle evenementen én samenkomsten verboden. Daarbij maakt het niet uit of je elkaar spontaan tegenkomt, of dat je met je vrienden afspreekt in de tuin of in het park. Ook als je anderhalve meter afstand houdt. Wie betrapt wordt, riskeert maximaal 390 euro boete.

Voor kinderen geldt een uitzondering. Tot twaalf jaar hoeven kinderen onderling geen afstand te houden, voor kinderen van 13 tot 18 jaar geldt de anderhalvemeterregel.

Kinderen mogen eindelijk weer sporten

02:00
Na weken van binnen zitten en op straat spelen, mogen kinderen weer sporten. Dat kost hier en daar nog wel wat moeite, want niet elke sport leent zich even goed voor de anderhalvemetersamenleving.

Openbaar vervoer

Ook in de trein, bus, tram en metro geldt dat je anderhalve meter afstand moet houden van anderen, behalve als ze bij hetzelfde huishouden horen.

Maar reizen met het openbaar vervoer wordt niet verboden. Wel wordt het ontmoedigd, zodat diegenen met een vitaal beroep met minder risico naar het werk kunnen reizen.

NS
Lees ook:
NS test aangepaste trein: 75 procent zitplaatsen vervalt

Contactberoepen

Beroepsgroepen die geen afstand kúnnen houden, zogenoemde contactberoepen, moeten hun werk voorlopig stopzetten. Van kappers tot rijinstructeurs en van pedicures tot masseurs: tot zeker 20 mei mogen zij hun beroep niet uitoefenen omdat ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden. 

Hiervoor is een uitzondering gemaakt voor medische contactberoepen, zoals tandartsen en fysiotherapeuten. Zij mogen patiënten helpen met extra hygiënemaatregelen. Patiënten met ernstige klachten hebben voorrang.

Kappers
Lees ook:
Kappers knippen illegaal door: 'Mensen willen gewoon dat hun haar goed zit'

Horeca

Voorlopig zijn restaurants en café's gesloten vanwege de maatregelen. Ondernemers zoeken al oplossingen om de anderhalve meter afstand te bewaren tot hun gasten als ze weer open mogen. Van het eten brengen met een trolly, tot plexiglas tussen de tafels. 

Hoewel restaurants en bars in Nederland gesloten moeten blijven, mogen hotels en vakantieparken wel geopend zijn. Gezinnen mogen weer op een camping overnachten, maar dan moeten ze wel eigen sanitaire voorzieningen hebben. 

Cubicles,
Lees ook:
Cubicles, plexiglas of een lopende band? Horeca zoekt oplossing voor 1,5 metereconomie