Leeg luchtruim

Verveelde piloten slaan aan het tekenen – met hun vliegtuig

01 mei 2020 16:05 Aangepast: 01 mei 2020 17:47
'Stay home' boven Oostenrijk. Beeld © Flightradar24

Een hartje boven IJsland, een konijn boven Berlijn of de tekst 'Fuck Covid 19' boven de VS: sportpiloten vliegen de laatste tijd allerlei bijzondere figuren in het luchtruim. Via speciale websites zijn hun routes terug te zien.

Bijvoorbeeld op Flightradar24.com: op die site is te zien welke vliegtuigen er in de lucht zijn en hoe ze zijn gevlogen. Met zo'n route kun je ook tekenen, denken piloten. Zeker nu het luchtruim door de coronacrisis nagenoeg leeg is.

©Flightradar24

Een Amerikaanse piloot vloog de tekst 'Fuck Covid 19' boven de staat Pennsylvania

©Flightradar24

Een Duitse piloot vierde Pasen door dit konijn te tekenen met zijn vliegtuig

©Flightradar24

Een boodschap van deze Poolse sportvlieger: hij schreef 'Zostań w domu', oftewel: blijf thuis!

©Flightradar24

Zo zie je nog eens wat van je land: deze piloot vloog over de hele Zwitserse grens

©Flightradar24

Een duim omhoog voor hulpverleners, in Hongarije

Welk nut hebben de luchtfiguren? Weinig, zegt hobbyvlieger Rob Rake van Vliegclub Twente. "Het is puur voor de leuk, zodat je achteraf je route terug kan zien en die kan delen met andere piloten."

Wat wel bijdraagt aan de tekenwoede: verveling. Rake: "Door het coronavirus mogen we nu alleen in ons eentje of met familie vliegen. Als je alleen in het vliegtuig zit, is dat niet zo gezellig. Dus misschien gaan mensen dan maar dit soort grapjes uithalen."

Ook verkeersvliegtuigen

Niet alleen sportvliegers in kleine vliegtuigjes wagen zich aan de figuren. Een piloot van Icelandair vloog met een Boeing 767 vol medische goederen van China naar IJsland. Vlak voor de landing vloog hij nog een hartje boven de IJslandse hoofdstad Reykjavik.

En in Turkije vierde Turkish Airlines vorige week een nationale feestdag door met een Boeing 777 een gigantische Turkse vlag boven het land te vliegen.

Leeg luchtruim biedt mogelijkheden

Een bijzondere route vliegen is niet heel moeilijk, zegt Rake. "Met speciale navigatiesoftware kan je zo'n figuur van tevoren instellen, dan hoef je eenmaal in de lucht alleen nog het lijntje te volgen. Al kost het wel wat oefening om de figuur zo net mogelijk te vliegen."

Sportvliegers profiteren op meer manieren van het lege luchtruim. Zo is het luchtruim boven Schiphol normaal gesloten nauwelijks toegankelijk. Nu bijna alle vliegtuigen aan de grond staan, krijgen hobbypiloten een stuk makkelijker toestemming om over Schiphol te vliegen of er zelfs even te landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Creatief met sport-app Strava: routes vormen corona-boodschap

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore