'Lijkt op kawasaki'

Nederlandse kinderen op ic met zeldzame ontstekingsziekte: 'Vooralsnog géén verband met corona'

01 mei 2020 14:45 Aangepast: 14 mei 2020 17:09
Hoge koorts die lang aanhoudt is een van de symptomen van de ziekte van Kawasaki. (Archieffoto) Beeld © iStock

In Nederland zijn in de afgelopen drie weken tien kinderen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis met klachten die doen denken aan de zeldzame ontstekingsziekte kawasaki. Twee van hen liggen op dit moment op de intensive care. Buitenlandse artsen houden er rekening mee dat er een verband zou kunnen zijn met het coronavirus, maar dat is in Nederland niet aangetoond.

Alle kinderen die tot nu toe in Nederland zijn opgenomen in het ziekenhuis met de verschijnselen, zijn meerdere keren getest op corona. "Maar géén van hen bleek het virus te hebben", zegt kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het UMC Amsterdam tegen RTL Nieuws.

"De kinderen hadden bloeddrukproblemen, maagproblemen of problemen met de hartfunctie. Deze klachten doen denken aan de ziekte van Kawasaki. Dat is een zeldzame, maar bekende ziekte, die bij de juiste behandeling een goed herstel kent."

Waarschuwing uit andere landen

De ziekte van Kawasaki kwam de afgelopen dagen in beeld nadat Britse kinderintensivisten hadden gewaarschuwd alert te zijn op kinderen met kawasaki-achtige verschijnselen. In Groot-Brittannië zijn in de afgelopen weken meerdere kinderen opgenomen geweest met vergelijkbare klachten. Enkelen van hen werden positief getest op het coronavirus.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Later deze week volgden ook uit andere landen berichten waarin gewaarschuwd werd alert te zijn. Er werden gevallen gemeld in onder andere Ierland, Frankrijk, Italië, Spanje en de Verenigde Staten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen en zegt te gaan onderzoeken of er een verband is tussen het coronavirus en de ziekte van Kawasaki.

'Iets meer patiënten dan normaal'

In Nederland is dat verband niet aangetoond. "Op dit moment hebben we geen reden tot grote zorgen", zegt Kuijpers. "In Nederland worden normaal gesproken jaarlijks zo'n 80 tot 90 kinderen opgenomen in het ziekenhuis met de ziekte van Kawasaki. We zien nu dat het er relatief gezien iets meer zijn dan normaal. Maar nog steeds gaat het om enkele gevallen."

Wat is de ziekte van Kawasaki?

De ziekte van Kawasaki wordt gekarakteriseerd door ontstekingen van de bloedvaten door het hele lichaam. De ziekte dankt zijn naam aan Tomisaku Kawasaki, een Japanse dokter die in 1967 voor het eerst het ziektebeeld beschreef.

In Nederland zijn er per jaar ongeveer 80 nieuwe kinderen die de ziekte doormaken. Vooral peuters en kleuters krijgen de ziekte van Kawasaki, maar het is onduidelijk hoe ze die oplopen. Misschien hebben ze een erfelijke aanleg, misschien wordt de ziekte in gang gezet door besmetting met een bacterie of een virus.

Bij de ziekte van Kawasaki raken de wanden van bloedvaten ontstoken. Als de bloedvaten rond het hart ontstoken raken, kan dat gevaarlijk zijn. De ziekte van Kasawaki is niet op te sporen in bloed of urine en is niet te zien op foto’s. Artsen maken een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om Kawasaki gaat. Er is geen geneesmiddel voor, artsen behandelen de symptomen zodat het lichaam de kans krijgt om zelf te genezen.

Mogelijke trigger

Hoewel sommige van de kinderen in het buitenland positief getest werden op het coronavirus, is het volgens kinderimmunoloog Kuijpers nog veel te vroeg om te stellen dat er een link is tussen het coronavirus en de ziekte van Kawasaki.

"Natuurlijk is het niet gek dat mensen zich hier zorgen om maken. En het is belangrijk dat we gaan uitzoeken of het coronavirus de ontstekingen die passen bij kawasaki kan triggeren. Kawasaki wordt door een prikkel veroorzaakt, meestal weten we niet wat die prikkel precies is. Maar ik wil benadrukken dat bij alle kinderen die in Nederland opgenomen zijn geweest géén sprake was van een corona-besmetting."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Niet meer risico

Ook Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, benadrukt dat de Nederlandse kinderen die nu met de ziekte van kawasaki op de ic liggen, géén corona hebben. "Beide kinderen zijn daar meerdere keren op getest en alle coronatests waren negatief. In het pre-coronatijdperk liepen kinderen evenveel risico op kawasaki, er is geen reden om te denken dat kinderen nu meer risico lopen dan voordat deze corona-ellende ons overviel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse onderzoekers: kind net zoveel virusdeeltjes als volwassenen

Kuijpers vult aan dat het aantal patiënten met de ziekte van kawasaki wel vaker in golven komt. "Dat zagen we ook vóór het corona-tijdperk. We weten niet precies waardoor dat komt, het kan bijvoorbeeld ook seizoensgebonden zijn."

'Kinderartsen zijn hier altijd alert op'

Op de vraag of ouders extra alert moeten zijn, zegt Kuijpers: "Dat zou ik nu onterecht vinden. Kawasaki gaat altijd gepaard met hele heftige koorts. Als daar sprake van is, gaan mensen sowieso met hun kind naar de huisarts. Die verwijst dan door naar een kinderarts, en die weet de ziekte van Kawasaki zeker te herkennen, die zijn daar het hele jaar door alert op. En als het om kawasaki gaat is het goed te behandelen. Van de kinderen die we in de afgelopen weken gezien hebben, is iedereen goed hersteld."

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Kawasaki?

De eerste symptomen zijn:

  • Koorts die meerdere dagen aanhoudt
  • Huiduitslag
  • Rode ogen zonder waterigheid of korstvorming
  • Rode, gezwollen en gebarsten lippen
  • Rode ‘aardbeientong’
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rode en/of gezwollen handen en voeten

Gedurende de eerste en tweede week kunnen ook nog andere symptomen op de voorgrond staan. Zo kan het kind bijvoorbeeld last hebben van buikpijn, overgeven en diarree. Er is ook een kans op een tijdelijke artritis (gewrichtsontsteking), die pijn in de gewrichten in het gehele lichaam kan veroorzaken. Een veelvoorkomend teken is vervelling van de huid van vingertoppen en tenen, die meestal zo’n 2 tot 3 weken na het ontstaan van de koorts optreedt.

Artsen maken meestal een optelsom van de verschijnselen en concluderen dan of het om kawasaki gaat.

Bron: Amsterdam UMC

Kinderen die met elkaar spelen? Mag niet in Groot-Brittannië

Net als in Nederland zijn in Groot-Brittannië de scholen gesloten en moeten mensen zo veel mogelijk binnen blijven. Toch zijn er ook verschillen. Zo zijn bijna alle winkels dicht en mogen kinderen niet met elkaar spelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore