Ruim 4000 sterfgevallen

Oversterfte daalt: vorige week 900 overlijdens meer dan normaal

01 mei 2020 12:34 Aangepast: 01 mei 2020 14:21
Uitverkochte condoleancekaarten in een winkel in Nijmegen Beeld © ANP

Vorige week overleden in Nederland 4028 mensen. In de eerste tien weken van dit jaar, vóór de uitbraak van het coronavirus, lag het aantal sterfgevallen gemiddeld op iets meer dan 3100 per week.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over week 17, van 20 t/m 26 april, die vandaag zijn gepubliceerd. 

Sinds de uitbraak van het coronavirus overlijden er een stuk meer mensen dan normaal. De doodsoorzaak van deze mensen is nog niet officieel vastgesteld, maar het ligt voor de hand dat de stijging veroorzaakt wordt door het virus.

Bij 600 overledenen corona vastgesteld

Van ruim 600 overledenen in week 17 is vastgesteld dat zij besmet waren met het coronavirus, maar lang niet alle mogelijke coronapatiënten worden getest.

In week 14, begin april, piekte het aantal sterfgevallen op meer dan 5000. Dat is ruim 1800 overlijdens meer dan normaal. Sinds die piek is de sterfte dus gedaald, maar er overlijden nog altijd meer mensen dan gemiddeld.

Bekijk het aantal overlijdens per week 

Vooral in verzorgingstehuizen

In verpleeg- en verzorgingstehuizen ligt het aantal sterfgevallen 65 procent hoger dan normaal: in week 17 overleden ruim 1200 bewoners, normaal zijn dat er gemiddeld 750 per week. 

Het gaat om voorlopige cijfers, omdat niet alle overlijdens binnen een week bij het CBS gemeld worden.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore