Ga naar de inhoud
'Masker 19'

'Codewoord voor melding huiselijk geweld bij balie apotheek'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Met het codewoord 'masker 19' kunnen slachtoffers van huiselijk geweld deze maand bij de balie van apotheken aan de alarmbel trekken. Omdat iedereen thuis zit tijdens de coronacrisis, neemt de kans op huiselijk geweld toe.

Het was de bedoeling dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) het codewoord vandaag zou lanceren, meldt NRC, maar het moment is uitgesteld en zal nu waarschijnlijk ergens volgende week in een apotheek plaatsvinden.

Het ministerie hoopt dat mensen door de introductie van het codewoord eerder melding durven te doen van huiselijk geweld. In hun eigen woning kunnen slachtoffers dit nu moeilijk doen, omdat hun partner of echtgenoot altijd in de buurt is. 

'Juist in deze tijd'

Wanneer mensen het woord 'masker 19' zeggen, is voor medewerkers van een apotheek duidelijk dat de persoon in kwestie hulp nodig heeft. Slachtoffers worden vervolgens in contact gebracht met hulporganisatie Veilig Thuis.

"Juist in deze tijd mag niets slachtoffers in de weg staan om huiselijk geweld te melden", zegt een woordvoerder van het ministerie van VWS. "Met het instellen van een codewoord bij de apotheek komt er een manier bij voor slachtoffers om hun situatie aan te kaarten."

Spaanse
Lees ook:
Spaanse hulplijn voor huiselijk geweld platgebeld tijdens lockdown

In landen als Frankrijk, Italië en Spanje wordt al gebruikgemaakt van het codewoord. In Frankrijk nam het aantal meldingen sinds het begin van de lockdown in het land met 30 procent toe na de introductie, in Spanje is er sinds begin april zelfs een stijging van 50 procent waargenomen. 

Voorlichtingscampagne 

In Nederland ontbreken harde cijfers over een toename van huiselijk geweld door de coronamaatregelen, maar hulpverleners en brancheorganisaties verwachten een stijging in het aantal gevallen. Eerder werden al Whatsapp-kanalen en chatdiensten opgezet om het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger te maken. Hulporganisatie Veilig Thuis begon afgelopen weekend een voorlichtingscampagne.

Bekijk hier de video van Editie NL:

02:03
Meer
Lees ook:
Meer vragen en noodkreten: 'De geweldpleger is nu altijd thuis'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update