Ga naar de inhoud
Nederland

Loonkloof mannen en vrouwen slinkt, maar verschillen blijven groot

Beeld © ANP

De loonkloof tussen mannen en vrouwen slinkt. Het gemiddelde uurloon van vrouwen kroop de afgelopen tien jaar steeds meer naar die van mannen, al blijven de verschillen groot.

Het gemiddelde bruto-uurloon van vrouwen was vorig jaar 14 procent lager dan dat van mannen. Ter vergelijking: dat was tien jaar geleden nog 20 procent.

Wanneer je niet het gemiddelde uurloon vergelijkt maar het doorsnee uurloon (de mediaan), is dat verschil 7 procent. Het doorsnee bruto-uurloon van vrouwen is iets meer dan 20 euro per uur, bij mannen ligt dat rond de 22. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

Hoger opgeleid

Het verschil is kleiner geworden doordat vrouwelijke werknemers tegenwoordig hoger opgeleid zijn dan mannelijke. Dat is met name zo bij werknemers tot 45 jaar.

Al sinds medio jaren '90 loopt het loonverschil tussen mannen en vrouwen met gemiddeld 0,5 procentpunt per jaar terug.

Verschillen enorm

Toch zijn de verschillen bij andere manieren van meten nog altijd enorm. Zo zijn de gemiddelde jaarlonen van mannen liefst 38 procent hoger dan van vrouwen.

Dat komt voor twee derde doordat vrouwen minder uren werken. Mannen werken gemiddeld 33 uur per week, vrouwen 25 uur.

Hoe
Zie ook:
Hoe goed word jij betaald? Check het hier

Mannen zwaarder belast

Bovendien zijn mannen zwaar oververtegenwoordigd bij de groep mensen die 30 euro of meer per uur verdienen. Een kwart van alle arbeidsuren van mannen wordt betaald tegen ten minste 30 euro per uur. Bij vrouwen is dat slechts 14 procent. 

Dat heeft overigens wel gevolgen voor de netto-uurlonen van mannen. Het doorsnee netto-uurloon van vrouwen is hoger (16,95 euro) dan dat van mannen (16,64 euro), doordat hoger betaalde banen ook zwaarder belast worden.

Ongelijke beloning

Ook zeggen de nieuwe CBS-cijfers over gemiddelde uurlonen weinig over gelijke beloning van mannen en vrouwen in vergelijkbare functies, ervaring en opleiding.

Met name in bijvoorbeeld de advocatuur en bij banken en verzekeraars zijn de verschillen groot, bleek afgelopen najaar nog.

Dit is een artikel van