Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Fysiotherapeuten gaan weer meer aan de slag

Fysiotherapeuten gaan weer meer aan de slag. Dat is aan het eind van de middag besloten. De afgelopen tijd waren fysiotherapeuten grotendeels gestopt vanwege het coronavirus, maar nu gaan ze weer meer patiënten helpen. Wel met extra hygiënemaatregelen.

De ongeveer 27.000 fysiotherapeuten hadden de afgelopen periode zelf besloten tot een beperkte toegang voor patiënten. Officieel werden alleen patiënten behandeld met medische klachten die tot onomkeerbare schade leiden als ze niet geholpen zouden worden.

De branche merkte echter dat de vraag naar behandelingen de afgelopen tijd groeide. 

Opschalen

Daarom hebben de fysiotherapeuten vandaag besloten om weer te gaan opschalen. De praktijken kunnen per direct, zolang ze zich houden aan de voorgeschreven hygiënemaatregelen, weer aan de slag. 

Het advies is uitgebracht door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) en het Paramedisch Platform Nederland (PPN). 

'Praktijken
Lees ook:
'Praktijken voor fysiotherapie dreigen om te vallen'

Nog niet iedereen kan worden behandeld

Overigens maken de beperkende coronamaatregelen het op dit moment niet mogelijk om op het capaciteitsniveau van voor de crisis te komen, zegt de branche. Dat betekent dat patiënten met klachten die minder noodzakelijk zijn, op afstand behandeladvies zullen blijven krijgen.

Fysiotherapeuten zullen voorrang moeten geven aan patiënten met ernstigere klachten. De zorgverlener zelf bepaalt daarbij de volgorde aan de hand van de ernst van de klacht.

'Blij met dit advies'

KNGF-voorzitter Guido van Woekom is blij dat de fysiotherapeuten de weg nu terug kunnen inslaan. "Met dit advies in de hand kunnen we een grote groep patiënten weer gaan behandelen, die we de laatste maanden noodgedwongen hebben moeten laten wachten."

Enige zorg is nog wel de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Fysiotherapeuten kunnen daarvoor nu aankloppen bij het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), of ze elders zelf inkopen. Maar deze middelen blijven schaars, zegt Van Woerkom.

1,5 meter afstand onmogelijk voor Café Nol: 'Dan maar 5 klanten'

01:48
1,5 meter afstand onmogelijk voor Café Nol: 'Dan maar 5 klanten'
Bron: RTL Nieuws