Niet AVG-proof

Grapperhaus na datalek: 'Verwijder NL-Alert app van je telefoon'

30 april 2020 18:10 Aangepast: 30 april 2020 18:32
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Beeld © ANP

Er zit een datalek in de NL-Alert app. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept gebruikers op om de app meteen te verwijderen. Er komt een update, waarin het lek gedicht is.

Dat schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

De app is in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid ontwikkeld door een externe producent. "Eind maart ontdekten medewerkers van mijn ministerie dat de NL-Alert app gebruik maakt van een externe dienst die mogelijk niet voldoet aan de vereisten van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)", meldt de minister, waarmee hij verwijst naar de privacywet.

Locatiedata en persoonsgegevens

Daarna is verder onderzoek gedaan naar de werking van de app en juridisch advies ingewonnen. De maker krijgt locatiegegevens en persoonlijke gegevens van de gebruikers door. Die hebben daar geen toestemming voor gegeven. Het gaat bij de persoonsgegevens bijvoorbeeld om informatie over het besturingssysteem van hun telefoon, schrijft Grapperhaus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Officiële NL-Alert-app voor iOS en Android uitgebracht

De app is door bijna 58.000 mensen gedownload. Het ministerie heeft vandaag melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) van het datalek.

Als in hun buurt een ernstig incident voordoet, krijgen burgers die zich daarvoor hebben aangemeld, via hun telefoon een waarschuwing. De app is daar een aanvulling op. Je kunt onder meer een kaart raadplegen waarop je kunt zien op welke plekken in Nederland een NL-Alert is verstuurd en waarom.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van