Ga naar de inhoud
Coronamaatregelen

Kritiek op Duits onderzoek over virusdeeltjes bij kinderen

Ouders brengen hun kinderen naar school. Beeld © ANP

Sinds de corona-uitbraak bestaat onduidelijkheid over de mate waarin kinderen het coronavirus kunnen overbrengen op anderen. Duitse onderzoekers zeggen nu dat kinderen het virus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen. Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning wil op basis van dit onderzoek nog lang niet zo ver gaan.

Volgens de onderzoekers in Berlijn zijn het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde. En dat betekent volgens hen dat scholen en kinderdagverblijven niet zomaar onbeperkt geopend zouden moeten worden.

Conclusie nog niet trekken

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning, die werkt bij het UMC Utrecht, denkt dat die conclusie niet getrokken kan worden op basis van dit onderzoek.

Dat is namelijk gedaan onder personen mét het coronavirus én met symptomen. "Die kinderen mogen überhaupt niet naar de opvang of op school. Bovendien zijn er maar heel weinig kinderen met het virus én symptomen."

Maar een paar kinderen

De Nederlandse wetenschapper wijst erop dat uit andere onderzoeken blijkt dat het virus waarschijnlijk pas boven een bepaald aantal virusdeeltjes per persoon besmettelijk is.

"Er zijn in het hele onderzoek maar een paar kinderen die over die grens gaan. Als dat ook nog eens kinderen zijn die symptomen hebben, en dus toch al niet naar school mogen, is de vraag hoe belangrijk die bevindingen zijn voor het beleid om de scholen te openen. De onderzoekers zeggen dat er geen significant verschil is in de virusconcentratie per leeftijdsgroep, maar gemiddeld genomen hebben kinderen toch de laagste virusconcentratie."

De studie onder leiding van viroloog Christian Drosten, die een belangrijke adviseur is van de Duitse regering, is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen.

Kind
Lees ook:
Kind van net 4 wel of niet naar school? 'Zielig om ze bij het hek af te leveren'

Ander onderzoek: kind zelden ziek

Volgens een ander onderzoek lopen kinderen minder vaak het coronavirus op dan anderen. Ook in dit onderzoek is het aantal kinderen dat positief testte op het coronavirus laag in vergelijking met volwassenen. Ook zou bij kinderen een infectie minder ernstig verlopen. Gevallen waarin ze ernstig ziek worden, blijven zeldzaam.

Verder lijken er geen gevallen bekend te zijn waar een kind een volwassene besmet, blijkt uit een analyse van wereldwijde virusstudies die is opgesteld door het kindergeneeskundig blog Don't Forget the Bubbles. Veel geïnfecteerde kinderen vertonen mogelijk helemaal geen ziekteverschijnselen.

OMT: kind verspreidt virus minder snel

Eerder deze maand werd ook door het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) in zijn advies aan het kabinet nog gezegd dat er aanwijzingen zijn dat kinderen het coronavirus minder snel verspreiden dan volwassenen. 

Mede daardoor en op basis van andere onderzoeken besloot het OMT te adviseren om basisscholen, kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer te openen.

Basisscholen weer open: leraren hebben kinderen gemist

01:26
De basisscholen mogen binnenkort weer open. Leraren hebben hun kinderen gemist.