Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom zijn tandartsen al open, maar kappers niet?

Beeld © RTL Nieuws

Waarom zijn tandartsen al wel aan de slag terwijl andere beroepsgroepen, zoals pedicures, nagelstylistes of kappers dat niet mogen? Die vraag is gesteld door Frances, Adriana en Ed.

Want ook die contactberoepen zien mogelijkheden om hun werk uit te voeren, omdat zij zichzelf ook goed kunnen beschermen. Maar voorlopig zijn ze nog dicht.

Onzekerheden

Rutte was daar in zijn laatste corona-persmoment nog duidelijk over: "Voorlopig is uitoefening van contactberoepen – denk aan kappers, masseurs, nagelsalons – niet mogelijk. De onzekerheden voor deze beroepen zijn nog te groot."

"Die onzekerheid zit onder andere in de vraag of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen – waaronder mondkapjes – voor de contactberoepen nuttig en nodig is. We krijgen in de komende weken een breder advies van het Outbreak Management Team over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen buiten de zorg. En daarna volgt een nieuwe afweging."

'Niet te vergelijken'

Tandartspraktijken zijn volgens Henk Donker, die namens de mondzorgalliantie van ANT, KNMT, ONT en NVM-mondhygiënisten spreekt, niet te vergelijken met kappers of pedicures. "Tandarts is een zorgberoep, te vergelijken met een huisarts. Nee, je gaat niet dood aan een rotte kies, maar een slecht gebit kan leiden tot een slechtere algehele gezondheid."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

De tandartsen zijn nooit door de overheid verplicht om de deuren te sluiten. Wel besloten ze half maart om alleen nog spoedeisende behandelingen uit te voeren. Na de laatste persconferentie van premier Rutte zijn veel tandartspraktijken weer gestart met het hervatten van de mondzorg.

Steriel werken

Het is volgens Donker niet gek dat kappers dicht moeten blijven, terwijl tandartsen weer aan het werk kunnen. "Tandartsen zijn al sinds jaar en dag gewend om goed met beschermingsmiddelen te werken. We gebruiken altijd al handschoenen en mondkapjes en weten hoe je schoon en steriel moet werken. Dat is al jarenlang een verplichte richtlijn. Dat is bij kappers niet het geval."

'Wachten op de overheid'

Toch staan ook kappers  te popelen om weer aan de slag te gaan. "Het verschil is dat de tandartsen vrijwillig zijn dichtgegaan, en dat het bij ons om een besluit van de overheid ging", zegt Gonny Eussen van de ANKO, de vereniging voor ondernemers in de kappersbranche. "Dus om weer open te mogen, moeten we wachten op een nieuw besluit van de overheid."

Met
Lees ook:
Met dit protocol hopen kappers binnenkort weer te kunnen knippen

Dat besluit verwacht Eussen ergens begin volgende week. "Dan komt het Outbreak Management Team weer bij elkaar en zullen zij het ook over de contactberoepen gaan hebben, waaronder dus de kappers."

Mondkapjes

In de tussentijd zijn de kappers druk bezig met een protocol dat zal gelden op het moment dat ze toch weer open mogen. "We werken dan alleen nog maar op afspraak, met een maximaal aantal klanten per vierkante meter in de zaak. Ook zal er extra tijd tussen de afspraken zitten zodat klanten elkaar niet kruisen." Verder wordt vol ingezet op hygiëne: "Heel veel schoonmaken, tussen de klanten door, alles wat de klant heeft aangeraakt."

Over het gebruik van mondkapjes is de ANKO ook positief. "In Duitsland dragen zowel de kapper als de klant een mondkapje. Dat lijkt ons een goede oplossing. Dan leg je die gewoon bij de ingang van je zaak klaar en kunnen klanten ze pakken."

Mondkapjes
Lees ook:
Mondkapjes verplicht in openbaar vervoer in heel Duitsland

Afgelopen week zei staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid nog dat er een tekort was aan mondkapjes en dat deze voorlopig dus niet beschikbaar zijn voor kappers en andere contactberoepen.

Maar volgens Eussen klopt dat niet. "Wij zien dat er voldoende aanbod is van mondkapjes type 1, dat zijn de chirurgische mondkapjes. Die voldoen aan alle keurmerken. Wij weten niet of dat de mondkapjes zijn die we moeten hebben, daarvoor wachten we op een advies van het OMT. En natuurlijk begrijpen we dat de zorg voorrang heeft als er wel sprake is van een tekort."

Pedicure

Ook medisch pedicure Daniëlle van Uden wil zo snel mogelijk weer open. "We hadden gehoopt al eerder aan de slag te kunnen. We werken op paramedisch vlak: als we onze klanten te lang niet kunnen behandelen, kan dat voor sommigen tot grote problemen leiden."

"Dan heb ik het bijvoorbeeld over mensen met reuma of diabetes, die hebben vaak kwetsbare voeten met veel kans op ontstekingen. Dat kan leiden tot complicaties."

Besmettingsrisico's

Van Uden voorziet geen besmettingsrisico's op het moment dat zij weer open gaan. "We werken al jaren heel hygiënisch en volgens verschillende protocollen. Zo draag ik altijd een mondkapje, handschoenen en beschermingsbril. Ik werk één op één met mijn klanten, in een afzonderlijke ruimte."

"Het verschil is straks dat ik ze geen hand geef en dat ze geen kopje koffie krijgen. Maar verder ben ik er klaar voor om weer open te gaan. Het is wachten op de volgende persconferentie."

Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?

02:11