In coronatijd

Kind van net 4 wel of niet naar school? 'Zielig om ze bij het hek af te leveren'

30 april 2020 16:42 Aangepast: 11 juni 2020 17:09
Beeld © ANP

Kinderen die net vier jaar zijn geworden, kunnen in sommige plaatsen straks niet naar de kleuterschool. Een aantal basisscholen wil kinderen zelfs pas na de zomervakantie laten instromen. Ouders komen daardoor in de problemen.

De scholen laten weten dat het in deze tijd van corona lastig is om de nieuwe leerlingen te laten wennen. Zo mogen ouders niet mee naar binnen. Ook moeten 4-jarigen alles zelf doen: van jas ophangen tot naar de wc gaan. 

Alsnog thuishouden

Bij het informatiepunt Ouders en Onderwijs hebben zich enkele ouders gemeld die daardoor in de knoop komen: zo hebben veel van hen de kinderopvang al opgezegd, zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws, na berichtgeving van Trouw. Ze moeten hun kinderen om die reden alsnog thuishouden.

"Wij hebben om duidelijkheid gevraagd aan het ministerie", zegt de woordvoerder. "Als het afgesproken is dat een kind vanaf een bepaalde leeftijd naar school mag, dan is dat ook de startdatum. Daar kun je dan niet zomaar van afwijken."

Er zijn altijd uitzonderingen. Bij Ouders en Onderwijs snappen ze dat ook. Je kunt scholen niet het onmogelijke vragen, maar maken scholen zich er nu niet te makkelijk vanaf?

'Ik heb er geen goed gevoel bij'

Ook lezers van RTL Nieuws laten weten dat scholen hebben gevraagd om de kinderen nog even thuis te laten. "Mijn kleuter gaat in overleg met school na de zomervakantie verder", laat Sanne weten. Haar kind was al wel een paar uurtjes komen wennen. Ze kiezen er zelf voor om het kind thuis te laten - ook omdat in haar gezien iemand tot de risicogroep behoort.

Ook andere lezers sturen kinderen voorlopig niet naar school: "Zo lang het virus nog door de lucht zweeft en ik er geen goed gevoel bij heb blijven ze mooi thuis." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeelde reacties ouders op heropening basisscholen: 'Ik heb veel twijfels'

Bij het informatiepunt Ouders en Onderwijs horen ze al deze geluiden ook. Iedere ouder maakt zijn eigen afweging. Maar scholen zouden zich aan de richtlijnen moeten houden, vinden ze. "We hebben nu informatie over 56 scholen die op 11 mei starten en zich niet houden aan de protocollen die zijn voorgeschreven", zegt de woordvoerder.

Zo worden op sommige scholen aan ouders gevraagd om kinderen uit één gezin op verschillende dagen naar school te laten komen. Ook zijn er instellingen die kinderen halve dagen laten komen. Dit zorgt voor een hoop problemen voor ouders, die zo bijna niet kunnen werken.

'Het is een lastige kwestie'

Ook de PO-raad heeft begrip voor de 'unieke en lastige situatie' waarin scholen zich begeven, maar hoopt toch dat er een oplossingen kan worden gevonden voor het probleem van de 4-jarigen. "Het is een ingewikkeld probleem, wat om maatwerk vraagt", zegt een woordvoerder.

"Naast het feit dat er scholen zijn die onderbezetting hebben, is het organisatorisch ook een lastige kwestie voor een school. De protocollen geven bijvoorbeeld aan dat ouders de school niet in mogen. Dat zal emotioneel voor de kleuters zijn. Iedere ouder met een kleuter zal dit begrijpen."

Dat is ook wat ouders op de Facebookpagina van RTL Nieuws laten weten. "Heel sneu om ze wél te laten gaan in deze omstandigheden", vindt Bianca. "Ten eerste zijn ze niet leerplichtig en ten tweede is het gewoon zielig om ze bij het hek af te leveren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Baat bij thuisonderwijs: 'Mijn kinderen zijn rustiger en snappen het beter'

Kwestie

Bij de PO-raad hebben ze overigens niet de indruk dat deze kwestie over de 4-jarigen op 'heel veel' basisscholen speelt.

"Maar we begrijpen dat dit voor scholen en ouders die het betreft echt een lastig probleem is. Wat wij zien is dat scholen nu aan de slag zijn om voor de talrijke vragen en kwesties te kijken naar passend oplossingen. Een megaklus en dat vraagt om creativiteit en doorzettingsvermogen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore