Corona-update, stel je vraag

Kan het coronavirus ook weer vanzelf uitdoven?

30 april 2020 16:21 Aangepast: 01 mei 2020 12:09

Het aantal besmettingen met het coronavirus neemt langzaam af. Toch wordt er steeds gewaarschuwd voor een tweede besmettingsgolf, mogelijk in het najaar. Onze lezers Stella en Bianca vragen zich af of dat klopt. Kan het coronavirus niet gewoon verdwijnen, zoals het SARS- en MERS-virus deden? Dat waren toch ook coronavirussen?

"Het klopt inderdaad dat SARS en MERS ook coronavirussen zijn", zegt woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM. "Maar die twee zijn relatief klein gebleven. SARS heeft bijvoorbeeld 'slechts' een paar honderd slachtoffers gemaakt."

In de longen

"De manier waarop Covid-19 zich in het lichaam gedraagt, is anders. Sommige coronavirussen leveren alleen een verkoudheid op, maar het coronavirus nestelt zich diep in de longen. Daarbij kunnen ook bloedstolsels optreden. Dat is anders dan bij die andere virussen."

In februari werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Nederland. Vermoedelijk werd het meegenomen door mensen die in Italië op wintersport waren geweest. "Het was een klein aantal mensen waarmee het begon", zegt Wychgel. Toch heeft het aantal besmettingen zich heel snel over Nederland verspreid. Een persoon kan veel mensen besmetten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit moet je weten over de coronamaatregelen vanaf 28 april

Besmettingsgraad

Vandaar dat het kabinet coronamaatregelen heeft genomen, om te zorgen dat die besmettingsgraad omlaag gaat. De besmettingsgraad wordt uitgedrukt in een getal, dat aangeeft hoeveel mensen worden besmet door iemand met het virus. "Als de graad 0,5 is, steken 1000 mensen toch 500 mensen aan."

Zaak is dus dat er zo min mogelijk mensen worden aangestoken. Daarom moeten mensen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven, moet je goed je handen wassen, dienen zieke mensen en hun familieleden thuis te blijven en moet je niezen en hoesten in je elleboog.

"Met die maatregelen houd je het nu onder controle, maar we verwachten niet dat de besmettingsgraad naar de nul gaat. Dat je geen besmettingen meer ziet", zegt Wychgel. "De coronamaatregelen zijn er helemaal niet op gericht om het virus te laten uitsterven. Dat kan je niet alleen doen in Nederland. Want het virus woedt over de hele wereld. De coronamaatregelen zijn er om zo weinig mogelijk mensen in het ziekenhuis te laten belanden."

Grens sluiten

Het is volgens de RIVM-man alleen mogelijk om de besmettingsgraad naar nul te krijgen, als je de grens sluit. "Dan kun je het misschien uitdoven, maar dan kan je geen mensen meer toelaten in je land." En Nederlanders kunnen dan alleen het land verlaten als ze niet meer terugkeren. "Anders krijg je mogelijk weer die introductie van het virus."

Het RIVM gaat er dus niet vanuit dat het coronavirus ineens verdwijnt en uitdooft. "Het is zo groot, dat we er mee moeten leren leven."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore