Covid-19

Testen we genoeg op corona? 'We zitten in de internationale middenmoot'

30 april 2020 13:53 Aangepast: 30 april 2020 15:51
Jan Woldman, adjunct-directeur publieke gezondheid van de GGD Amsterdam-Amstelland en speciaal coronagezant Feike Sijbesma. Beeld © ANP

Wanneer kunnen nou eindelijk álle Nederlanders met klachten getest worden op Covid-19? Zijn er nou wel of niet genoeg mondkapjes? Vandaag kregen Tweede Kamerleden een update in een zogenoemde technische briefing door verschillende experts.

De afgelopen weken is het een veelgehoorde klacht: waarom testen we in Nederland zo weinig in vergelijking tot andere landen? Speciaal coronagezant Feike Sijbesma maakte in de technische briefing duidelijk dat dit beeld toch moeten worden bijgesteld.

Bij 13 procent is de uitslag: corona

Op dit moment worden in Nederland zes- tot zevenduizend mensen per dag getest. Dat is drie keer zoveel als een paar weken geleden. Volgende week, op 6 mei, vindt een verdere verruiming van het testbeleid plaats, waarbij onder andere ook leerkrachten met klachten kunnen worden getest. Dan gaat het om 8000 testen per dag. Dat gaat lukken, zei Sijbesma vandaag.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert om zóveel tests uit te voeren, dat per tien tests er slechts één positief uitvalt. Als na het testen 20 of 30 procent corona blijkt te hebben, dan heb je waarschijnlijk geen ruim testbeleid, zo is de gedachte. "In Nederland zaten we een paar weken geleden op 29 procent. De afgelopen weken is dat veranderd tot zo'n 13 procent."

'Nederland zit echt in de middenmoot'

Sijbesma kreeg desalniettemin kritische vragen, onder andere van Tweede Kamerlid Henk Krol van 50Plus. Er zijn een hoop landen die véél meer tests uitvoeren, stelde Krol. Volgens de speciaal gezant is het maar net met welk land je het vergelijkt. "Je kunt ook landen noemen die minder testen dan wij, zoals Zuid-Korea en Frankrijk." Volgens Sijbesma zit Nederland 'echt in de middenmoot in vergelijking met andere landen'.

Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?

Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Bij de University of Oxford lijken ze al een heel eind te zijn.

'Laboratoria kunnen veel meer aan'

Fleur Agema van de PVV wilde weten wanneer er ook andere beroepsgroepen met Covid-19-achtige klachten getest kunnen gaan worden, zoals mensen in de huishoudelijke hulp, buschauffeurs en vakkenvullers. "We horen steeds dat er meer mogelijk is. Welk moment kan iedereen met klachten, ongeacht welke groep, getest worden?"

"De machientjes om te testen hebben we, wat dat betreft kunnen we heel Nederland morgen opengooien", antwoordde Sijbesma. Laboratoria kunnen nu 17.500 testen per dag aan, en er is een opschaling mogelijk naar 29.000 testen per dag.

Niet genoeg tests

Naar schatting hebben iedere dag tienduizenden mensen Covid-19-achtige klachten. Toch kunnen die niet allemaal getest worden. Er zijn namelijk niet genoeg tests beschikbaar. "We zijn wel al aan het voorsorteren. Misschien kan het de komende weken of maanden wel. We gaan nu langzaam steeds meer groepen toevoegen die getest kunnen worden."

Jan Woldman van de GGD Amsterdam-Amstelland benadrukte dat het weinig zin heeft om mensen te testen die geen klachten hebben. Dan worden mensen negatief getest terwijl ze wel het virus zouden kunnen hebben.

'Vechtmarkt' voor mondkapjes

Er zijn op dit moment genoeg mondkapjes beschikbaar voor zorgmedewerkers die daarvoor in aanmerking komen. Dat benadrukte Rob van der Kolk van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) tijdens de briefing. Hij riep zorginstanties en -verleners op spullen te bestellen als zij die nodig hebben.

Het LCH is een samenwerkingsverband van publieke en private partijen, dat beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, beschermende jassen en schorten en handschoenen inslaat.

Van der Kalk sprak van een 'vechtmarkt' waarbij ladingen letterlijk werden afgepakt, en van woekerprijzen van boven de 10 euro. Ook waren er mondkapjes met certificaten die niet klopten. Ernst van Koersveld, directeur-generaal Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS, zei dat nu ingekocht wordt voor minder dan 50 cent.

Ook van de andere beschermingsmiddelen is er 'voldoende', zei Van der Kolk. "De portal is daar, iedereen kan bestellen. Ook tegen goede prijzen. In de markt zijn de prijzen heel anders." Het LCH hanteert de prijzen zoals die waren voordat de coronacrisis uitbrak.

'Jassen en schorten zijn wel lastig'

Het is minder makkelijk om beschermde schorten en jassen voor zorgpersoneel snel in Nederland te krijgen, zei Van der Kolk. Het LCH had in eerste instantie 'slecht rekening gehouden' met het feit dat de schorten en jassen erg 'volumineus' zijn, dus veel ruimte innemen. Daarom wordt een deel ervan per vliegtuig vervoerd en een deel per boot "om het toch op tijd hier te hebben".

Bij het inkopen gaat men consequent uit van de maximale prognose, benadrukte Van der Kolk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore