Aantal virusdeeltjes

Duitse onderzoekers: kind net zoveel virusdeeltjes als volwassenen

30 april 2020 12:25 Aangepast: 30 april 2020 17:54
Ouders brengen hun kinderen naar school. Beeld © ANP

Vanaf het begin van de corona-uitbraak bestaat er onduidelijkheid over de mate waarin kinderen het coronavirus kunnen overbrengen op anderen. Duitse onderzoekers zeggen nu dat kinderen het virus waarschijnlijk net zo makkelijk overdragen als volwassenen.

Volgens de onderzoekers in Berlijn is het aantal virusdeeltjes in de luchtwegen bij alle leeftijdsgroepen hetzelfde. En dat betekent volgens hen dat scholen en kinderdagverblijven niet zomaar onbeperkt geopend zouden moeten worden.

Nog niet onafhankelijk gecontroleerd

De studie door wetenschappers onder leiding van viroloog Christian Drosten is nog niet gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen. Drosten is een belangrijke adviseur van de Duitse regering.

Ander onderzoek: kind zelden ziek

Volgens een ander onderzoek lopen kinderen minder vaak het coronavirus op dan anderen. Ook zou bij kinderen een infectie minder ernstig verlopen. Gevallen waarin ze ernstig ziek worden, blijven zeldzaam.

Verder lijken er geen gevallen bekend te zijn waar een kind een volwassene besmet, blijkt uit een analyse van wereldwijde virusstudies die is opgesteld door het kindergeneeskundig blog Don't Forget the Bubbles. Veel geïnfecteerde kinderen vertonen mogelijk helemaal geen ziekteverschijnselen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom niet op bezoek bij opa en oma als kinderen het virus nauwelijks verspreiden?

OMT: kind verspreidt virus minder snel

Eerder deze maand werd ook door het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT) in zijn advies aan het kabinet nog gezegd dat er aanwijzingen zijn dat kinderen het coronavirus minder snel verspreiden dan volwassenen

Mede daardoor en op basis van andere onderzoeken besloot het OMT te adviseren om basisscholen, kinderopvang, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer te openen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Kinderen krijgen of verspreiden corona nauwelijks'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore