Nederland

Arnhemmer naar rechter: 'NS laat je meer betalen voor je privacy'

07 juli 2016 11:32 Aangepast: 07 juli 2016 11:45
Reizigers moeten wel gewoon in- en uitchecken. Beeld © ANP

De Arnhemse Michiel Jonker vindt dat de NS zijn privacy schendt. Hij wil zijn voordeelurenkorting behouden als hij met een anonieme chipkaart reist, maar de NS verbiedt dit. Daarom stapt Jonker vandaag naar de rechter.

Twee jaar geleden schafte de NS het papieren treinkaartje af. Wie anoniem wil reizen, kan een anonieme chipkaart nemen. Zodra je een abonnement daarop wil laden, moet je een persoonlijke ov-chipkaart nemen.

"Anders zou de kaart door verschillende personen kunnen worden gebruikt", legt NS-woordvoerder Eric Trinthamer uit. Deze vorm van fraude wil de NS voorkomen. "Een bioscoop- of zwemabonnement staat ook gewoon op jouw naam."

Identiteitsgegevens

Jonker is het daar niet mee eens. Hij reist al tientallen jaren met de trein en moet, sinds het verdwijnen van het papieren kaartje, de NS plotseling 'inzicht geven in zijn reisgedrag'. Jonker heeft namelijk een voordeelurenabonnement, maar mag dit abonnement van de NS alleen gebruiken door in te checken met een persoonlijke ov-chipkaart - met zijn identiteitsgegevens.

Hij kaartte dit aan bij de NS en Geschillencommissie OV, die hem beiden de deur wezen. Een civiele rechtszaak tegen NS als geprivatiseerd bedrijf wil hij niet beginnen, omdat dat hem duizenden euro's zou kosten.

'Ik word gediscrimineerd'

Daarom stapt Jonker naar de bestuursrechter, een toegankelijkere en goedkopere optie voor burgers om hun recht te halen. Via de bestuursrechter wil Jonker de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dwingen de Nederlandse privacywet te handhaven.

Jonker, die eerder de gemeente Arnhem voor de rechter sleepte vanwege het verplicht gebruik van persoonsgebonden afvalpasjes, heeft bij de AP een handhavingsverzoek ingediend vanwege de praktijken van de NS, maar de AP wees zijn verzoek af.

Volgens Jonker schendt de NS de Nederlandse privacywet door het onmogelijk te maken om op een anonieme ov-chipkaart voordeelurenkorting te laden: "Ik word gediscrimineerd. Ik heb een voordeelurenabonnement, maar als ik omwille van mijn privacy incheck met een anonieme ov-chipkaart, moet ik meer betalen dan iemand die incheckt met een persoonlijke ov-chipkaart met voordeelurenabonnement."

Thumbnail

Scheiding tussen gegevens

De NS heeft daar naar eigen zeggen een oplossing voor: met je anonieme chipkaart met iemand meereizen die een voordeelurenabonnement heeft. "Dat is toch bizar", zegt Jonker. "Ik betaal netjes mijn abonnement en kan het in de trein ook laten zien, maar als ik niet wil dat de NS weet waar ik allemaal ben geweest moet ik aan andere reizigers gaan vragen of ik via hun abonnement korting mag krijgen. En anders moet ik gewoon de volle prijs betalen."

Jonker heeft er geen probleem mee dat een conducteur checkt of hij een geldig vervoersbewijs heeft, zolang zijn reisgegevens maar niet door de NS worden verzameld. "Een anonieme ov-chipkaart met een aparte kaart voor het voordeelurenabonnement, net als vroeger met het papieren kaartje, vind ik een prima oplossing voor dit probleem." Het gaat Jonker om de scheiding tussen identiteitsgegevens en reisgegevens: "Want je hebt anders gewoon geen controle meer over wat er met jouw gegevens gebeurt."

Geen aanknopingspunten

De AP ziet geen reden om in te grijpen. "Niet iedere verwerking van persoonsgegevens is een schending van de Nederlandse privacywet", zegt Merel Eilander, woordvoerder van de autoriteit. "Als dat doelmatig en zorgvuldig gebeurt, mag het gewoon. Het gaat om een persoonsgebonden reisproduct waarbij de houder de korting krijgt waarvoor hij betaalt. Wij zien daarom geen reden om een onderzoek te starten naar de NS."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore