Coronamaatregelen

Verpleegkundige Cynthia kreeg corona: 'Dan ben je 33 en opeens zo ziek'

30 april 2020 14:15
Cynthia kreeg corona Beeld © privefoto

Ze is nooit getest, maar de 33-jarige verpleegkundige Cynthia weet het wel zeker: ook bij haar sloeg corona keihard toe. Twee weken lang ging ze in isolatie in haar eigen slaapkamer en had ze geen fysiek contact met haar man en drie kinderen. "Dat ik mijn kinderen niet meer kon knuffelen vond ik het moeilijkst."

Ze verzorgde zelf als verpleegkundige meerdere coronapatiënten in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. En toen opeens werd Cynthia zelf ziek. Koorts, benauwd, hoesten, doodmoe: ze kreeg alle symptomen. 

"Ik ben nooit getest, maar ik had alle klachten", zegt de verpleegkundige tegen RTL Nieuws. "Net op de dag dat ik ziek werd, 13 maart, stopten ze met het testen van zorgmedewerkers. De tests waren op dat moment hard nodig voor de patiënten."

Klachten en werd ziek

Of Cynthia het virus tijdens haar werk heeft opgelopen? "Ik heb wel positief geteste mensen verzorgd en ook ander personeel in het ziekenhuis kreeg klachten. Dat was in de tijd dat er ook nog bezoek mocht komen in het ziekenhuis."

Helemaal zeker weet ze het niet. "Het zou ook ergens anders kunnen zijn. Ik ben ook naar naar de Huishoudbeurs geweest toen corona in ons land was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona je tot wanhoop drijft: 'Mijn neefje zag alles wegglippen'

Gehuild op werk

De klachten begonnen op een donderdagavond. "Ik voelde me niet lekker. Vrijdagavond had ik nog een avonddienst. Ik ben wel gaan werken omdat ik geen koorts had en ik volgens de protocollen dan gewoon mocht werken." 

Maar gedurende de avond kreeg Cynthia alsnog koorts. "'Ik heb gehuild omdat ik naar huis moest en mijn collega's in de steek moest laten. Verschrikkelijk vond ik het. Onderweg heb ik mijn man gebeld. Ik zei tegen hem dat ik dacht dat ik corona had. Ik moest ook opeens hoesten, terwijl ik dat daarvoor helemaal niet had."

Tekening onder de kamerdeur

Cynthia zonderde zich meteen af in haar slaapkamer. "Ik heb al mijn fysieke contact met mijn man en kinderen meteen afgebroken. Een week heb ik in thuisisolatie gezeten en alleen op mijn slaapkamer geleefd. Het eten en drinken werd voor me klaargezet voor de deur."

"Via het videobellen had ik contact. Dat was echt zwaar. Ik hoorde mijn kinderen heel vaak zeggen: 'mama, is alles goed?' En dan maakten ze weer tekening die onder de deur werd doorgeschoven."

Erg ziek

Cynthia werd erg ziek. "Een week lang was ik erg benauwd. Ik heb veel gehoest en had twee weken lang koorts. Ik wilde hoe dan ook voorkomen dat ik in het ziekenhuis opgenomen zou worden, ik vond dat anderen voorrang hadden."

Ze bezocht ook geen arts. "Er zijn altijd mensen die er erger aan toe waren, die heb ik ook verpleegd, dat hield ik als graadmeter. Maar het ziek zijn en het geïsoleerd leven was wel zwaar en moeilijk."

Niemand besmet

In haar familie is niemand besmet geraakt. Cynthia had al bewust afstand genomen van haar ouders door ze niet te knuffelen of aan te raken.

"Mijn kinderen zijn een week voordat ik ziek werd wel ziek geweest. Maar ze hadden eerder griepverschijnselen dan corona."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Els vangt dieren op van mensen die door corona zijn overleden: 'We zitten propvol'

Lange tijd van herstel

Cynthia is begin april weer gaan werken toen ze 24 uur koortsvrij was. Helemaal klachtenvrij was ze nog niet. "Ik ben nog lang erg moe geweest. Mijn energieniveau was lange tijd heel laag. Normaal maak ik een flinke wandeling met de hond, nu moest ik na een kilometer weer terug omdat ik kortademig was. Ik heb het echt allemaal weer moeten opbouwen."

"Ik ben 33 en gezond, ik mankeerde nooit iets en nu was ik zo ziek. De trap aflopen was een hele onderneming. Dat deed veel met me. Ik was iemand die nooit ziek was."

Stuk beter

Nu, een maand later, voelt ze zich weer een stuk beter. "Ik heb zeker nog niet zoveel energie als ik had, maar het gaat wel beter. En dan heb ik een milde variant gehad. Dat thuiszitten vond ik verschrikkelijk. Gelukkig kan ik nu weer werken. Andere mensen helpen om dit vreselijke virus te overwinnen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore