Ga naar de inhoud
UvA-onderzoek

Coronavirus: Nederlanders kijken vooral naar traditionele media

Hoe voorkom je een besmetting met corona? Wat zijn de symptomen van Covid-19? De antwoorden op dit soort vragen zoeken we vooral op traditionele media en nieuwswebsites. Zoekmachines, gezondheidswebsites en sociale media worden minder gebruikt voor informatie over het coronavirus.

Dat blijkt uit representatief onderzoek van de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met onderzoeksbureau Flycatcher. In totaal hebben 977 personen een vragenlijst ingevuld.

Dat we onze informatie vooral van traditionele media en nieuwswebsites afhalen, is opvallend. Fam te Poel, een van de onderzoekers, vertelt dat ze vaker onderzocht heeft hoe mensen aan gezondheidsinformatie komen. "Mensen starten meestal hun eigen onderzoek via Google, en komen op die manier sneller bij onbetrouwbare informatie uit. Nu zie je dat helemaal niet", zegt ze.

Onder traditionele media wordt verstaan: nieuwsprogramma’s op tv en de krant – zowel offline als online. Een kwart van de Nederlanders zoekt vaak informatie via websites van bijvoorbeeld de Rijksoverheid of het RIVM.

Soms tegenstrijdig

De helft van de Nederlanders vindt de gevonden informatie soms tegenstrijdig en soms onduidelijk. Dat is niet negatiever dan anders. Let vooral op het woordje 'soms', benadrukt Te Poel. "De helft van de Nederlands vindt de informatie over het coronavirus wel vaak betrouwbaar."

Heb je corona? Dit zijn de ziekteverschijnselen

04:24
Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.

Weinig enthousiasme voor app

De onderzoekers hebben respondenten ook gevraagd naar hun mening over de door de overheid voorgestelde corona-tracking-app. Hoewel de app nog in ontwikkeling is, denkt de helft van de Nederlanders al dat deze app de privacy niet kan garanderen.

Een derde van de respondenten geeft aan de app niet te gaan gebruiken en meer dan 40 procent weet dit nog niet. Volgens Fam te Poel zou dit erop kunnen wijzen dat Nederlanders kritisch kijken naar een dergelijke app en dat de communicatie vanuit de overheid op dit moment niet duidelijk genoeg is.

Google
Lees ook
Google en Apple 'verbeteren privacy' bij corona-tracking