Ook niet via videoverbinding

Ridouan Taghi voorlopig niet in de rechtszaal

29 april 2020 15:54 Aangepast: 29 april 2020 15:55
Zo ziet Ridouan Taghi er op dit moment uit. Beeld © Nieuwsuur

Het proces tegen de bende van Ridouan Taghi gaat komende maand verder, maar Taghi zal daar opnieuw niet bij aanwezig zijn. Dat zegt de rechtbank van Amsterdam tegen RTL Nieuws.

Ridouan Taghi is de hoofdverdachte in het grote liquidatieproces Marengo. Hij wordt verdacht van het aansturen van een criminele organisatie, en zou opdracht hebben gegeven tot minimaal vijf liquidaties. Ook wordt Taghi in verband gebracht met de moord op advocaat Derk Wiersum.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bende van Taghi staat terecht: vijf vragen over het Marengo-proces

Nadat Taghi in december in Dubai werd aangehouden en enkele dagen later naar Nederland werd gevlogen, had hij in februari dit jaar voor het eerst voor de rechter kunnen verschijnen.

Niet verplicht te komen

Taghi besloot echter in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught te blijven. Omdat het Marengo-proces nog niet inhoudelijk wordt behandeld, maar zich in de zogenoemde pro-forma-fase bevindt, is Taghi niet verplicht naar de rechtbank te komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen extra onderzoek naar aanhouding Taghi

Op 18 mei staat de volgende pro-fromazitting gepland. Vanwege de coronacrisis zijn de verdachten niet welkom in de rechtszaal. Wel kunnen ze hun eigen zaak volgen via een videoverbinding en op die manier ook communiceren met de rechtbank. 

Taghi wil zaak niet volgen

Taghi zal echter afzien van die mogelijkheid, aldus de rechtbank. Hij zal dus niet actief deelnemen aan de zitting, en zich laten vertegenwoordigen door zijn advocaat Inez Weski. Die was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De eerstvolgende mogelijkheid dat Taghi alsnog voor de rechter verschijnt, al dan niet via een videoverbinding, is in augustus. Dan staan opnieuw pro-formazittingsdagen gepland in het Marengo-proces.

Dit moet je weten over het moordproces-Marengo

Een uitleg over de achtergrond en huidige stand van liquidatiezaak Marengo.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore