Ga naar de inhoud
Nieuwe cijfers RIVM

Voor het eerst cijfers over corona in zorg: 9 zorgverleners overleden, 458 ziekenhuisopnames

(Archieffoto) Beeld © ANP

Tot nu toe zijn er in totaal negen zorgverleners in ons land overleden aan het coronavirus. Dat heeft het RIVM zojuist bekendgemaakt. 458 zorgverleners zijn tot nu toe opgenomen geweest in het ziekenhuis.

Van zes van de overleden zorgmedewerkers is bekend dat zij bestaande gezondheidsproblemen hadden. Van de andere drie overleden zorgmedewerkers is dit nog niet bekend. De jongste was 45 jaar oud, de oudste 69. 

In totaal zijn tot nu toe 13.884 zorgverleners besmet (geweest) met het coronavirus. Het is voor de eerste keer dat het RIVM cijfers bekendmaakt over het zorgpersoneel.

Verpleegkundige
Lees ook:
Verpleegkundige Cynthia kreeg corona: 'Dan ben je 33 en opeens zo ziek'

Uit de cijfers is niet te herleiden waar de zorgmedewerkers de besmetting hebben opgelopen. Dit kan namelijk ook in de privésfeer zijn gebeurd. 

Vakbond NU'91 vindt dat nabestaanden van zorgmedewerkers die aan het virus zijn overleden een financiële tegemoetkoming moeten krijgen van de overheid en van ziekenhuizen.   "Zo'n regeling is er nu nog niet. Ik denk dat er nog wel het een en ander wakker geschud moet worden, want het had er allang moeten zijn", zegt een woordvoerder van de vakbond.

Medewerkers van Erasmus ziek

Twee weken geleden werd bekend dat meerdere medewerkers van het Erasmus MC in Rotterdam besmet waren geraakt met het coronavirus. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en bestuursvoorzitter van het Erasmus MC zei toen dat zijn medewerkers niet ziek waren geworden door patiënten. Bij iedere besmetting kijkt het ziekenhuis naar de 'vingerafdruk' van het ontdekte virus, zei hij.

Nieuwe cijfers

Het RIVM meldt vandaag verder dat het officiële dodental door het coronavirus met 84 gestegen is. Het RIVM registreerde 84 nieuwe ziekenhuisopnames.

Is dit het vaccin dat corona gaat verslaan?

02:11
Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus.
Zorgmedewerkers
Liveblog coronavirus:
Zorgmedewerkers zijn ontevreden over bescherming tijdens werk