Ga naar de inhoud
Schrijfster oorlogsdagboek

Verzet tegen sloop woonhuis Etty Hillesum wordt steeds groter

De woning (het oranje huis links) waar Etty Hillesum tijdens de oorlogsjaren haar dagboek schreef. Beeld © Goos van der Veen

Het Amsterdamse stadsdeel Zuid is een spoedprocedure gestart om te voorkomen dat het huis waarin Etty Hillesum in de Tweede Wereldoorlog heeft gewoond, wordt gesloopt.

De jonge joodse vrouw schreef hier in 1941 en 1942 haar indringende dagboek, dat 38 jaar nadat zij in Auschwitz was vermoord, werd uitgegeven onder de titel Het verstoorde leven.

Gemeentelijk/rijksmonument

Het stadsdeel wil er met de procedure voor zorgen dat het oude huis van Hillesum en nog twee panden in de Gabriël Metsustraat worden aangewezen als gemeentelijk monument. Omwonenden proberen daarnaast de minister van OCW ertoe over te halen de huizen tot rijksmonument te laten verklaren.

'Joodse
Lees meer
'Joodse schrijfster Etty Hillesum hielp kinderen ontsnappen uit Kamp Westerbork'

De huidige eigenaar wil de panden Gabriël Metsustraat 2, 4 en 6 afbreken en er appartementen neerzetten. Er loopt een aanvraag voor een bouwvergunning.

Ook verzet in gemeenteraad

Ook in de Amsterdamse gemeenteraad groeit het verzet tegen het afbreken van de panden. Onder meer oppositiepartij CDA en coalitiegenoten SP en D66 willen opheldering over de voorgenomen sloop.

Zij vinden het van groot belang dat het huis waar Hillesum schreef over de verschrikkingen van de oorlog en de jodenvervolging, bewaard blijft.

Dit is het échte huis van Anne Frank

01:17
De acht jaar voordat ze in het Achterhuis aan de Prinsengrach onderdook, woonde Anne Frank aan het Merwedeplein. Ook die woning is er nog. Het is daar waar in 1941 het enige bewaard gebleven bewegend beeld van Anne werd gemaakt.