Ga naar de inhoud
Door coronamaatregelen

Sinds jaren niet zo weinig gesport, vooral kinderen minder in beweging

Een sportende vrouw in Amsterdam. Beeld © Sabine Joosten

We zijn massaal minder gaan bewegen sinds de coronamaatregelen zijn geïntroduceerd. Waren er vorig jaar nog wekelijks 10,4 miljoen Nederlanders aan het sporten, inmiddels zijn dat er nog maar 8,7 miljoen. Vooral jonge kinderen zijn de dupe.

Al jaren stijgt het aantal Nederlanders dat wekelijks aan sport doet. Tot nu, want het huidige aantal sporters is door de coronamaatregelen 'in zes jaar niet zo laag geweest'. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van sportkoepel NOC*NSF.

Jonge kinderen de dupe

Opvallend is dat vooral jonge kinderen de dupe zijn. Vorig jaar waren nog 1,3 miljoen kinderen tussen de zes en twaalf jaar elke week aan het sporten. Nu zijn dat er nog maar 800.000, een daling van 35 procent.

Onbezorgd
Lees ook:
Onbezorgd fitnessen op anderhalve meter in de sportschool

"Dit onderzoek toont aan dat de corona maatregelen er bij de jeugd goed hebben ingehakt", vertelt Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF. "Kinderen bewegen al jaren steeds minder, motorische vaardigheden nemen af en overgewicht neemt toe."

Jeugd tot achttien

De jeugd tot achttien sport ook beduidend minder vaak: het aantal jongeren dat elke week sport daalde volgens het onderzoek met 13 procent. Jongvolwassenen, tussen de 19 en 30, lieten zich door de coronamaatregelen minder uit het veld slaan: slechts 3 procent is minder gaan sporten.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe datum zoeken voor mega-sportevenement, hoe doe je dat?

Het is volgens Dielessen belangrijk dat kinderen kunnen blijven sporten, niet alleen vanwege hun gezondheid maar ook vanwege de sociale aspecten.

Gezelligheid sportclub

Dat blijkt ook uit de resultaten van het onderzoek. 71 procent van de kinderen tussen de vijf en twaalf mist het sporten, 53 procent mist de gezelligheid en 40 procent mist de structuur die een sportclub biedt. "We zijn dan ook blij dat de jeugd vanaf morgen weer naar de voor hun zo belangrijke en vertrouwde sportclub mag."

Logistieke puzzel

Voor kinderen worden de coronamaatregelen vanaf vandaag versoepeld en sportclubs mogen weer openen. Tot twaalf jaar hoeven kinderen onderling geen afstand te houden, voor kinderen van 13 tot 18 jaar geldt de 1,5-meterregel. Voor sportclubs is het een logistieke puzzel: omkleden en douchen op de club is niet mogelijk en ook ouders zijn voorlopig niet welkom langs de lijn.  

Kinderen mogen eindelijk weer potje voetballen: 'Heel erg gemist'

02:02
Het kabinet heeft besloten dat kinderen weer samen buiten mogen sporten. Wedstrijden mogen nog niet, maar onderlinge potjes en trainen kan vanaf 28 april wel. Een opluchting voor de jonge voetballertjes van Bunnik '73. ''Ik hou gewoon van voetbal."