Verrassende ontdekking

Onderzoek: Meisje met de parel heeft wimpers

28 april 2020 11:08 Aangepast: 28 april 2020 11:33
Een bezoeker van het Mauritshuis maakt een foto van het Meisje met de Parel. Beeld © ANP

Wetenschappers hebben een verrassende ontdekking gedaan in het Meisje met de parel, een van de bekendste schilderijen van ons land. Rond beide ogen zijn kleine wimperhaartjes ontdekt. Dat terwijl het meisje met het blote oog 'wimperloos' lijkt.

Een internationaal team van wetenschappers heeft in februari en maart 2018 onderzoek gedaan naar het werk van Johannes Vermeer (1632-1675). De resultaten daarvan zijn vandaag bekendgemaakt door het Mauritshuis, sinds 1902 de eigenaar van het schilderij.

Diagonalen en kleurverschillen in het schilderij wijzen op geplooide stof. Diagonalen en kleurverschillen in het schilderij wijzen op geplooide stof.

Groen gordijn

Een van de meest verrassende ontdekkingen is dat de achtergrond van het Meisje met de parel niet zomaar een lege donkere ruimte is. Vermeer schilderde haar vermoedelijk voor een groen gordijn.

In het schilderij zijn rechtsboven diagonalen en kleurverschillen waargenomen die wijzen op geplooide stof. Het gordijn is in de loop der eeuwen verdwenen door het vervagen van de groene verf.

Onder de microscoop werden kleine haartjes rond beide ogen waargenomen. Onder de microscoop werden kleine haartjes rond beide ogen waargenomen.

Verder vonden wetenschappers wimperharen rond beide ogen na onderzoek met een microscoop. Vermeer schilderde de wimpers met een bruine verf. Tegenwoordig zijn die nog nauwelijks zichtbaar tegen de verkleurde donkere achtergrond.

Mysterie

"We weten nu beter dan ooit tevoren wat precies de conditie van het schilderij is", zegt onderzoeksleider Abbie Vandivere. "Na dit onderzoek kunnen we veranderingen in de komende jaren optimaal monitoren."

Wie het meisje op het schilderij is geweest, blijft tot op de dag van vandaag een mysterie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore