Ga naar de inhoud
Onderzoek Consumentenbond

Fabrikanten flessen de boel met 'lok-ingrediënt' volkoren

Graanoogst Beeld © ANP

Fabrikanten moeten stoppen met het gebruiken van volkoren als 'lok-ingrediënt'. Dat eist de  Consumentenbond van bedrijven die consumenten misleiden door hun product volkoren te noemen, terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is.

"Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet", zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. "Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA."  

We
Lees meer
We eten te weinig vezels: 'Het is een ondergeschoven kindje'

100 procent volkorenmeel

Volgens de Warenwet moet volkorenbrood altijd voor 100 procent uit volkorenmeel bestaan.Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak. Bij deze producten mag alleen 'volkoren' zonder verdere toelichting op de verpakking staan als er 100 procent volkorenmeel is gebruikt. Als er ook bloem in zit, moet dat op de voorkant van de verpakking staan en er moet duidelijk worden aangegeven welk percentage volkoren is en welk percentage bloem.  

Dit is waarom gezond eten duurder is dan ongezond eten

05:03
's Avonds een gezond bordje eten op tafel zetten, dat kan nog weleens in de papieren lopen. Maar kies je voor iets ongezonds, bijvoorbeeld een patatje, dan heb je voor 1 of 2 euro een vol bord. Waarom is gezond eten duurder dan ongezond eten?

Misleiding

Maar volgens de Consumentenbond houden fabrikanten zich hier lang niet altijd aan en misleiden ze daarmee de consument. De bond geeft acht voorbeelden van producten waarbij van de verpakking niet goed af te lezen is hoeveel volkoren erin zit:

  1. AH Bio beschuit volkoren
  2. LU mini crackers volkoren
  3. Pally wholegrain biscuits
  4. Liga BelVita Soft Bakes chocolade met 5 volkorengranen
  5. Santa Maria Tortilla with wholewheat
  6. Patria volkoren voedingsbiscuits
  7. Liga Vitalu crackers volkoren / Liga Vitalu crackers voltarwe
  8. Zonnatura volkoren rijst- en maiswafels honing