Ga naar de inhoud
Dodenherdenking zonder publiek

Zo leg je op 4 mei tóch bloemen bij een oorlogsmonument

Nederlanders worden opgeroepen om te doneren voor bloemen bij monumenten. Beeld © Caspar Huurdeman Fotografie

De Dodenherdenking op 4 mei zal er dit jaar door de coronamaatregelen anders uitzien. De Nationale Herdenking op de Dam gaat door, maar zonder publiek. Om toch bloemen te kunnen leggen bij oorlogsmonumenten is er een nieuw initiatief in het leven geroepen en Nederlanders worden opgeroepen om te doneren.

Toen de regering eind maart verscherpte coronamaatregelen aankondigde, was het voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei duidelijk: 75 jaar vrijheid zal op een aangepaste manier gevierd moeten worden.

Dodenherdenking kan alleen zonder publiek doorgaan. Alle evenementen op Bevrijdingsdag moeten worden afgelast.

Dodenherdenking
Lees ook:
Dodenherdenking zonder publiek, bevrijdingsfestivals afgelast

Op 4 mei leggen Koning Willem-Alexander en koningin Máxima een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Geen publiek

Daar zijn alleen minister-president Rutte, de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, bij aanwezig. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak.

Om toch te zorgen dat er overal in Nederland bloemen bij oorlogsmonumenten komen te liggen, is er een initiatief in het leven geroepen. Door via een Tikkie geld te doneren, kunnen Nederlanders ervoor zorgen dat er bloemen bij oorlogsmonumenten worden neergelegd.

Kwekers steunen

Jan van Kooten, directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, legt uit dat we zo op 'een bijzondere manier samen' kunnen zijn. Daarnaast helpt de actie kwekers, die door de coronacrisis in zwaar weer verkeren. "Bloemtelers verkopen op deze manier toch hun bloemen en oorlogsmonumenten worden, ondanks dat er geen reguliere herdenking zal zijn, voorzien van boeketten."

De bloemen zijn afkomstig van Nederlandse telers. Iedereen kan via de Tikkie app bloemen doneren, die onder vele oorlogsmonumenten door heel Nederland worden verspreid. Doneren kan via bloemenvoor4mei.nl of via de Tikkie-app.

Twee minuten stilte

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om twee minuten voor acht het 'signaal Taptoe' geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.

Máxima steekt kwekers hart onder de riem

00:38
Vanwege de coronacrisis is er bijna geen vraag meer naar bloemen en planten uit Nederland. Máxima bracht daarom een bezoekje aan een kwekerij in Honselersdijk. Ze vindt het verschrikkelijk dat planten door de crisis vernietigd worden.