Ga naar de inhoud
'Veerkracht getoond'

Koningsdag 2020 was 'bijzonder en historisch'

Koningsdagvierders in het Stadswandelpark in Eindhoven. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

De Bond van Oranjeverenigingen kijkt met een goed gevoel terug op de bijzondere viering van Koningsdag. Hoewel mensen zo veel mogelijk thuis moesten blijven, is de verjaardag van de koning op gepaste wijze gevierd, zegt de bond.

"Het was een bijzondere en historische dag", zei voorzitter Pieter Verhoeve, die ook burgemeester is van Gouda. "Hoewel er bij een aantal mensen verdriet en pijn is door het coronavirus en we al weken in een bijzondere situatie zitten, hebben we met elkaar toch veerkracht getoond om Koningsdag te vieren. De saamhorigheid is op dit soort dagen in Nederland altijd groot en dat was vandaag ook zeker weer het geval."

Wilhelmus

Veel mensen konden hun aangepaste activiteiten delen op koningsdagthuis.nl. "Het was ook mooi om te zien dat met elkaar het Wilhelmus werd gezongen", zei Verhoeve.

Waar is dat feestje?!

01:29
Het Balkoningsdagfeest in Amsterdam: één van de bijzondere manieren waarop Koningsdag dit jaar werd gevierd.

Ook zijn er zeker vijftig concerten gegeven door kleine en grote artiesten en werd bij verpleeghuizen veel muziek gemaakt. "Er werd hier en daar misschien wat cynisch over gedaan", zei Verhoeve, "maar voor heel veel mensen is het een betekenisvolle dag geweest."

In de rij voor een tompouce

Als burgemeester van Gouda stond Verhoeve vanochtend op een leeg plein voor de opening van Koningsdag in zijn stad. "Er stonden alleen mensen in de rij bij de bakker voor een tompouce. Verder was het helemaal stil, dat was wel een hele rare gewaarwording. Maar het was mooi dat de koning het land op informele wijze heeft toegesproken. Dat zijn historische beelden en was hopelijk ook de laatste keer."

Verhoeve verwacht dat de 'klassieke formule' van Koningsdag wel wat zal kunnen veranderen. "Dat gaan we zeker met de leden bespreken en wellicht zitten er nog wel wat leuke blijvertjes van deze Koningsdag bij."

Het
Lees ook:
Het is de warmste Koningsdag ooit